SEGRE

AGRICULTURA NOVES PRODUCCIONS

L'ametller guanya terreny al Segarra Garrigues, on Vicens plantarà 500 ha

La firma de torrons se suma a Ocean Almond, amb 275 hectàrees, i se’ls unirà Crisol

Torrons Vicens ja ha iniciat la seua activitat al Segarra-Garrigues plantant diverses hectàrees d’ametllers a Vilagrassa.

Torrons Vicens ja ha iniciat la seua activitat al Segarra-Garrigues plantant diverses hectàrees d’ametllers a Vilagrassa.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ametller segueix la seua expansió en finques agràries de Lleida i guanya terreny especialment al Segarra Garrigues. Torrons Vicens ha anunciat que en preveu plantar 500 hectàrees en els pròxims quatre anys, en finques que previsiblement llogarà, i se sumarà a Ocean Almond, amb 275 hectàrees, i a Crisol, amb finques a les Garrigues.

L’anomenat boom de l’ametller a Lleida, sustentat en els bons preus de les últimes tres temporades, està cobrant tot el seu sentit a l’àrea regable del Segarra-Garrigues, on grans empreses estan encapçalant la seua expansió en finques que es mesuren per centenars d’hectàrees. L’exemple més clar i consolidat és el projecte d’Ocean Almond, amb 275 hectàrees d’ametllers després de diverses temporades al Segarra-Garrigues, a les quals se’n pot sumar 100 més a Almenar i 250 més en finques agrícoles d’Aragó, segons fonts solvents del sector. Les últimes grans incorporacions arribaran de la mà de Torrons Vicens i de l’Organització de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) Crisol i Arboreto, que podria aterrar amb plantacions de fruita seca en desenes d’hectàrees per a les quals ja té un acord entre Castelldans i les Borges Blanques.

Per la seua part, Torrons Vicens va crear Ametlles Vicens per aconseguir que la seua principal matèria primera sigui de “proximitat i de qualitat” i per “intervenir en tot el procés productiu a fi de garantir la traçabilitat del producte acabat”, segons va manifestar ahir el propietari del grup, Ángel Velasco, que va detallar que l’empresa gasta anualment 4,5 milions de quilos d’ametlla amb closca. Ametlles Vicens preveu plantar 500 hectàrees d’ametllers en quatre anys, principalment a l’Urgell i la Segarra. Segons el gerent de la filial de Vicens, Josep Maria Pelegrí (que va ser conseller d’Agricultura per CiU fins a les últimes autonòmiques), “la nostra prioritat és que siguin els agricultors els que impulsin plantacions d’ametllers a les seues finques”, i pretenen garantir-los la compra de les seues produccions. Ametlles Vicens adquireix les ametlles comprant-les a l’agricultor, o bé llogant finques, si pot ser, en zones de regadiu per aconseguir-ne el màxim profit, a la qual cosa se suma també la compra de terrenys. El lloguer de les finques, segons Pelegrí, és per 25 anys i Ametlles Vicens assumeix les despeses d’instal·lar el reg i l’explotació. Pel que fa al preu que paga la filial de Torrons Vicens per a l’ametlla, Pelegrí va explicar que “el nostre preu de referència és el que marca la llotja de Reus cada dilluns”. Al mercat es cotitzen a entre 6 i 8 euros el quilo de gra, segons el sector. També va explicar que “Ametlles Vicens ha firmat un conveni amb l’IRTA per donar garantia tècnica de prestigi i solvència”. De les cinc-centes hectàrees que pretén plantar en un termini de quatre anys, l’empresa ja compta amb mig centenar a Vilagrassa, al darrere de la fàbrica que va posar en marxa el mes d’octubre passat.

Segons Velasco, “la producció d’aquestes 500 hectàrees en el seu màxim rendiment equival al 50% del nostre consum propi”. Les millors varietats, segons Pelegrí, són “la marcona i la belona”.

Sorigué, per exemple, s’ha unit a Aigües de Barcelona (Agbar) per promoure una gran finca de tres-centes hectàrees inicials a la Noguera també per al cultiu d’ametllers. Vall Companys tampoc és aliena a aquest procés, encara que compra tant en el sector agrari com en l’urbà.

Creix la presència de les grans firmes en el sector agrari Grans empreses del sector agrari lloguen o compren finques al Segarra-Garrigues per a cultius com l’ametller, en auge des de fa anys pel preu. Però no només al Segarra-Garrigues. I no únicament empreses del sector. Arnó o Sorigué són exemples de constructores que diversifiquen el negoci invertint en el sector agrari.

Torrons Vicens ja ha iniciat la seua activitat al Segarra-Garrigues plantant diverses hectàrees d’ametllers a Vilagrassa.

Torrons Vicens ja ha iniciat la seua activitat al Segarra-Garrigues plantant diverses hectàrees d’ametllers a Vilagrassa.SEGRE TÀRREGA

tracking