SEGRE

METEOROLOGIA

Fins a un terç de ceps de Costers del Segre, danyat per les gelades

Agricultura confirma els efectes devastadors del fred a les vinyes de la província || Pèrdues en més de 300 hectàrees de fruiters per les calamarsades al Segrià

Imatge captada dissabte de vinyes greument afectades per les gelades.

Imatge captada dissabte de vinyes greument afectades per les gelades.J.M.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les anàlisis oficials sobre els efectes de les gelades de la setmana passada confirmen els efectes devastadors causats pel fred, fonamentalment a les vinyes de Lleida, tal com va avançar SEGRE diumenge. Fonts de Costers del Segre calculen que prop d’un terç de les hectàrees de la Denominació d’Origen han resultat afectades per les baixes temperatures.

Segons un informe de la conselleria d’Agricultura sobre les gelades del 27 i 28 d’abril, als municipis d’Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Foradada, Vilanova de l’Aguda, Oliola i Ponts, de la comarca de la Noguera, les temperatures van caure a 2 i 4 graus sota zero que van ocasionar danys a la vinya i fruita dolça. Quant a cultius extensius, blat, ordi i pèsol i altres sembla que hi haurà danys lleus i no es podran determinar fins que passin uns quinze dies. Els danys es podrien concretar en 105 hectàrees de vinya afectades amb un percentatge de danys de prop del 70% i 50 hectàrees afectades de fruita dolça, pomeres, amb danys prop del 80%.

Fruita seca en algunes comarques i cereals també s’han vist danyats pel fred

A la comarca del Pla d’Urgell, les temperatures van caure per sota dels 0 graus i poden haver ocasionat danys a la vinya, cereal i fruita dolça, els municipis afectats Ivars d’Urgell, la Fuliola i Bellvís. En aquest cas, el departament que dirigeix Meritxell Serret calcula que s’haurà esperar com evolucionen els conreus.

A l’Urgell les temperatures van baixar fins a 1,5 graus negatius. El departament d’Agricultura considera que s’haurà de veure com evolucionen els cultius, la vinya principalment, però en algunes finques de la Vall del Riu Corb les afectacions poden afectar el cent per cent de la superfície de vinya, i en el conjunt de la comarca es pot esperar una reducció de la producció de vinya de l’ordre del 40 per cent en aproximadament 1.300 hectàrees.

Agricultura calcula que a la comarca de la Segarra s’ha vist afectada en un 100% l’única plantació de pomeres que hi ha a Sanaüja. També hi ha hagut afectació en els pèsols, que es troben en plena floració però caldrà esperar per comprovar si es recuperen. Pel que fa a la vinya, el grau d’afectació és molt variable i també s’haurà d’esperar per veure l’evolució de la planta. A la comarca de les Garrigues, el cultiu afectat és la vinya, unes 350 hectàrees aproximadament, i el grau d’afectació és d’entre el 50 i el 100%, en funció de la varietat i la ubicació de les finques, amb les valls com els llocs on es concentren els danys més importants. Al Pallars Jussà s’han vist afectades el 88% d’hectàrees de vinya i 368 hectàrees de fruita seca amb uns danys prop del 30%.

D’altra banda, les pluges del dijous 27 d’abril van deixar una mica de granís barrejat amb aigua en alguns municipis del Segrià. La zona més afectada ha estat Alpicat, partida de Malpartit (Torrefarrera) i Almacelles, amb molt baixa afectació sobre els cultius a causa que era pedra tova i petita (3-5 mm), segons el departament d’Agricultura. En total, són poc més de 300 hectàrees en les quals les afectacions oscil·len entre un 10 i 15 per cent, però que arriben al 60 per cent en nou hectàrees d’albercocs.

tracking