SEGRE

CAMPANYA

El conflicte dels temporers pels salaris es trasllada ara a la Granja d'Escarp

Amb denúncies idèntiques a les efectuades la setmana passada per un grup de treballadors a Seròs || Asseguren que no cobren els 6,18 euros l’hora que marca el conveni ni tenen allotjaments dignes

Un grup de temporers concentrats ahir a la Granja d’Escarp.

Un grup de temporers concentrats ahir a la Granja d’Escarp.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte dels temporers que es posen en vaga perquè asseguren que no estan cobrant l’estipulat pel conveni ni tenen allotjaments dignes es va traslladar aquest dilluns a la Granja d’Escarp.

Dijous passat, un grup de treballadors del camp van fer pràcticament les mateixes denúncies i van anunciar una vaga indefinida que, finalment, va acabar amb un acord arran de la mediació de l’alcalde i de la carta remesa per la delegació de Treball a Lleida, que recordava les obligacions que han de complir els empresaris.

Aquest dilluns, l’alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé, va demanar als treballadors del camp que tornessin a la feina mentre ell anunciava per aquest dilluns a la nit mateix una reunió amb representants dels pagesos. Ho va anunciar després que es concentressin a la Granja d’Escarp un centenar de temporers, alguns arribats de Seròs per donar-los el seu suport, segons algunes fonts.

Van fer públic que estaven en vaga perquè fa anys, segons van dir, que no cobren el marcat pel conveni del sector, 6,18 euros per hora treballada, i menys encara en el cas d’hores extraordinàries. A més, van afirmar que han de treballar sense parar dissabtes i diumenges.

Així mateix, van afegir que els agricultors no els faciliten allotjament i que es veuen obligats a malviure en pèssimes condicions. Alguns dels temporers van arribar a denunciar també que hi ha casos en els quals els estan cobrant 100 euros o més per un llit en cabanes o en cases que es troben en males condicions. 

Antonio Rodríguez, del sindicat UGT, es va reunir amb ells i amb l’alcalde. Els va demanar nòmines per poder comprovar possibles irregularitats i denunciar-les, en cas de detectar-les, mentre que els va explicar les condicions del conveni. Els 6,18 euros per hora és el salari brut, del qual s’ha de treure, per exemple, la cotització del treballador a la Seguretat Social. Rodríguez va considerar necessari donar solució al conflicte, en cas que hi hagi pagesos o empreses que no estiguin complint, i evitar que aquest problema es repeteixi en altres poblacions.

Les claus

  • Vaga. Dijous, un grup de temporers es va posar en vaga denunciant que no cobren l’estipulat en el conveni ni tenen allotjaments dignes. La mobilització s’ha desconvocat, però aquest dilluns es va repetir la mateixa situació a la Granja d’Escarp.
  • Agricultors. Les organitzacions agràries i pagesos particulars defensen que la majoria del sector compleix escrupolosament les seues obligacions i adverteixen que, si hi ha algun cas d’irregularitat, que es denunciï. Afirmen que no es pot criminalitzar tot un sector pel que pugui fer, en tot cas, una minoria.
  • Salari i allotjament. El salari que marca el conveni és brut i d’allà s’han de fer les deduccions oportunes, com ara la Seguretat Social. El pagès només està obligat a donar allotjament si és una contractació en origen i pot restar un 10 per cent del salari.

El sector confia en la tornada a la normalitat Els fructicultors es mostren indignats perquè les protestes de temporers, primer a la localitat de Seròs i ara a la Granja d’Escarp, puguin donar la imatge que les irregularitats a la campanya són la norma. Insisteixen precisament que el gros dels pagesos compleix escrupolosament el conveni. Així ho van explicar fonts dels agricultors presents en una reunió feta amb l’alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé, aquest dilluns a la nit. En aquesta trobada, es confiava que la normalitat tornés avui a aquesta localitat del Baix Segre i que tots els temporers recullin de nou fruita a les finques. Atribueixen el malestar d’una part dels treballadors del camp al desconeixement que, en realitat, poden tenir del conveni i de la normativa laboral existent. Fonts presents en la reunió van recordar que estan estipulats 6,18 euros l’hora, però d’aquesta quantitat s’han de restar les cotitzacions socials i les retencions fiscals. D’aquesta manera, el salari net pactat legalment és de 5,66 euros per hora. En el cas que l’empresari faciliti un allotjament als temporers, pot restar-li un 10 per cent, amb la qual cosa el salari net a percebre seria de 5,05 euros per hora, segons va explicar el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué. Enmig de tot aquest conflicte, el malestar és patent entre els productors de fruita, que consideren que aquestes mobilitzacions, tant de Seròs com de la Granja d’Escarp, estan donant una imatge equivocada de la seua actuació, alhora que insisteixen que, en tot cas, serien casos aïllats molt minoritaris els que incomplirien el conveni. En aquest sentit, organitzacions agràries i agricultors reclamen que no es criminalitzi tot el sector. Sobre els allotjaments, recorden que l’agricultor no està obligat a oferir un habitatge al temporer. Només és així en el cas que hagi estat el mateix productor el que hagi anat a buscar aquest treballador a una altra zona, la qual cosa es coneix tradicionalment com a contractació en origen.

Un grup de temporers concentrats ahir a la Granja d’Escarp.

Un grup de temporers concentrats ahir a la Granja d’Escarp.MAGDALENA ALTISENT

tracking