SEGRE

FRUITA

La FCAC alerta d'un col·lapse en el mercat de la golden

Existeix un gran estoc de l’any passat a les portes de la nova campanya || Reclamen ajuts per reduir la producció

Un moment de la reunió feta ahir a Roma.

Un moment de la reunió feta ahir a Roma.ASAJA LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va alertar aquest dijous que el mercat de la poma està “col·lapsat”, amb poques operacions i amb estocs de golden “molt superiors als de fa un any”. L’organització ho ha constatat després de participar en la reunió del Grup de Contacte França-Itàlia-Espanya que es va reunir aquest dijous a Roma per analitzar el mercat de fruita de llavor.

Segons el responsable de fruita de la FCAC, Albert Capdevila, aquesta situació es deu a l’elevada producció de poma, sobretot de golden, que s’afegeix “a un mercat cada vegada més limitat perquè, a banda del veto rus, estan sorgint problemes amb l’exportació als països del nord de l’Àfrica causats per la crisi econòmica i el proteccionisme polític”.

Davant d’aquesta situació, la FCAC demana que s’estableixin línies de suport per a l’arrancada en les explotacions d’arbres vells, que produeixen fruita de menor qualitat, com a mesura per reduir els volums que es posen al mercat.

L’estoc de poma a Lleida a 31 de maig era més d’un 140% superior al del 2016

Igualment, segons assenyala aquesta associació, seria necessària una reestructuració del sector facilitant l’arrancada en les explotacions dels productors que passen a situació de jubilació. Capdevila va argumentar que “aquestes mesures, juntament amb les previsions de descens de la producció als principals països productors per a la pròxima campanya, podrien ajudar a descongestionar un mercat que es troba en situació crítica”.

Com va publicar SEGRE i segons sosté Afrucat, les existències de pomes a les cambres frigorífiques lleidatanes, a data 31 de maig, s’han estimat que eren de 51.527 tones, un 140 per cent més que l’any passat, el 81,4% d’aquesta de la varietat golden.

Asaja denuncia la venda de poma polonesa a preu ruïnós Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, va denunciar des de Roma l’entrada de poma polonesa “a preus ruïnosos que està ocasionant que la campanya a Espanya sigui desastrosa per als nostres agricultors ja que enfonsen el preus”. Va alertar que les exportacions de fruita i verdura estatals al Regne Unit estan en perill per culpa del Brexit i tem que els britànics es decantin per països del Magreb. Així mateix, va manifestar el malestar dels associats d’Espanya a causa del rígid control fitosanitari de la producció europea davant de les importacions de tercers països.

tracking