SEGRE

AGRICULTURA

Un nova llei podrà obligar a arrendar finques abandonades

La norma, que inicia el tràmit parlamentari, també preveu informes d’impacte agrari || Està consensuada amb el sector

La llei pretén defensar els espais agraris.

La llei pretén defensar els espais agraris.TWITTER AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de llei d’Espais Agraris preveu la possibilitat d’obligar a posar en arrendament finques abandonades o en desús. Així ho van explicar organitzacions agràries i cooperatives després de la reunió de la Taula Agrària que va presidir aquest dilluns a Barcelona la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret.

Mentre el departament destacava l’aval del sector al text, tant Unió de Pagesos com JARC-COAG i la Federació de Cooperatives remarcaven la importància que aquesta norma, que entra ara al Parlament i que confien que s’aprovi per tràmit d’urgència, aposti per preservar els espais agraris.

El text inicia ara el tràmit parlamentari i el sector confia que s’aprovi per via urgent

Encara que no preveu la creació d’un banc de terres com a tal, sí que articula mesures per intentar mobilitzar finques que estiguin en desús o abandonades. El primer pas és la creació d’un registre on s’incloguin aquestes superfícies sense activitat.

En determinades circumstàncies es pot arribar a obligar els seus propietaris a posar-les en arrendament. Es tracta d’una mesura encaminada a poder oferir una sortida a joves que volen incorporar-se al sector, a agricultors i ramaders que volen realitzar ampliacions o fins i tot a cooperatives que tinguin en el seu pla estratègic buscar terrenys per a socis joves o per a la seua mateixa explotació a nivell d’empresa.

Un altre dels punts d’especial interès per al sector és que a l’hora de, per exemple, fer urbanitzacions o infraestructures com ara carreteres, serà necessari que s’incloguin informes d’impacte agrari, com existeixen els d’impacte ambiental.

Es tractarà d’una forma perquè la superfície agrària no sigui sempre la perdedora dels canvis al territori. Fonts presents a la reunió d’aquest dilluns recorden com extensions importants van passar a preveure’s com a superfície per a polígons industrials i “avui no tenim ni finques agràries ni polígons”.

Les organitzacions agràries i cooperatives donen suport al text, encara que totes han cedit amb l’objecte del consens i confien que també ho facin els grups al Parlament per a una ràpida aprovació.

tracking