SEGRE

RAMADERIA

El porcí registra el benefici més gran en deu anys, amb 20 € per porc d'engreix, segons UP

Demana aprofitar els bons resultats del semestre per invertir en bioseguretat i gestió de purins per garantir les exportacions || Critica la Generalitat per la restricció a ampliar o fer granges

Santi Querol, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortada.

Santi Querol, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortada.E.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la producció de porcí ha registrat els beneficis més grans en deu anys el primer semestre del 2017, segons va afirmar aquest dimecres el responsable de la secció a Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. El preu mitjà a Mercolleida ha estat d’1,28 euros per quilo viu i, amb els descomptes que aplica la indústria, el ramader ha cobrat prop d’1,23 euros.

Els costos de producció es calculen en 1,03 euros, de manera que el benefici per quilo és de 20 cèntims o uns 20 euros per porc d’engreix que s’ha enviat a escorxador aquest primer semestre. Si el preu del porc d’engreix ha pujat aquest primer semestre un 25% respecte al mateix període de l’any passat, en el cas de garrins ha arribat a puntes del 80%.

En aquest context, el sindicat va fer aquest dimecres una crida al sector a aprofitar aquests bons resultats per invertir en dos aspectes clau: la bioseguretat a les granges i la gestió de dejeccions ramaderes.

Urgeix a Agricultura la normativa sobre gestió de purins i alerta del risc de sancions de Brussel·les

En el primer dels casos, com es va advertir la setmana passada en una jornada d’Agrobank a Lleida, els ramaders han d’estar alerta davant de l’existència de casos de pesta porcina en països europeus i de febre aftosa al nord de l’Àfrica. L’arribada aquí de qualsevol d’aquestes malalties podria traduir-se en un fre o paralització d’exportacions, claus per als resultats del sector.

Catalunya necessita exportar el 94% de la producció i Espanya el 52 per cent. Per eixos, la Unió Europea continua sent el principal consumidor, però per països, Saltiveri va explicar que la Xina ja ha superat França com a primer mercat.

Pel que fa a la gestió de les dejeccions ramaderes, va urgir el Govern a treure com més aviat millor el nou decret sobre fertilització i purins. Va recordar que després del treball i del consens i aportacions del sector, l’últim esborrany de què disposen és del gener passat. A més, el sector va alertar del risc de multes europees, perquè hauria d’haver estat revisada fa quatre anys la normativa que encara és vigent.

Pel que fa al cens, Saltiveri apunta l’estabilitat a Catalunya mentre que creix a Espanya. Una de les raons d’aquesta estabilitat a Lleida es lliga, segons va assenyalar el sindicat, a les restriccions que posa la Generalitat aplicant, a la pràctica, aspectes més restrictius que les normes en vigor en matèria de plans de gestió a les àrees d’alta densitat o les pertanyents a zones del Pla Especial d’Interès Natural.

Vall Companys analitza invertir en el porcí del Paraguai El grup Vall Companys ha comunicat al president de la República del Paraguai, Horacio Cartes, la seua intenció d’invertir en el negoci porcí d’aquest país. Així ho ha difós la Presidència d’aquest país en un comunicat, en el qual destaca l’“altíssima credibilitat de l’empresa, una de les principals empreses productores, distribuïdores i industrialitzadores de carn de porc a Espanya i a tot Europa”. La zona d’inversió més interessant seria la d’Itapúa, segons el comunicat. Vall Companys va invertir als Estats Units el 1996, a Oklahoma i Texas, negoci que va vendre posteriorment l’any 2002 a Smithfield Foods.

tracking