SEGRE

AGRICULTURA

Platerina, aposta de futur

Fruita de pinyol plana amb la pell de nectarina que permet aconseguir millors preus al mercat per al productor || Representa un cultiu no exempt de problemes per superar i que de moment requereix unes pràctiques de cultiu molt cuidades per obtenir fruits amb un tancament òptim

Francesc Xavier Miarnau comprova la qualitat de les platerines durant la recol·lecció aquesta setmana.

Francesc Xavier Miarnau comprova la qualitat de les platerines durant la recol·lecció aquesta setmana.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La platerina és una fruita de pinyol plana, similar al paraguaià, amb una pell fina com la d’una nectarina. És fàcil de menjar i té una carn dolça, aromàtica i saborosa. Són característiques amb què està aconseguint el suport del consumidor, però al camp és un cultiu que no està exempt de problemes i la producció és encara molt limitada.

La conjugació d’aquests dos factors, al costat d’una demanda amb una oferta limitada, fa que la seua valoració al mercat sigui superior a la d’altres fruites de pinyol. Des de l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries (IRTA), Ignasi Iglesias apunta que el productor aconsegueix un preu uns 15 cèntims superior per quilo, mentre que al mercat pot oscil·lar entre 20 i 30 cèntims més que altres fruites de pinyol. 

La platerina és una fruita de pinyol plana com el paraguaià però de pell fina com la de la nectarina

L’enginyer tècnic agrícola i agricultor Francesc Xavier Miarnau apunta que en els últims anys hi havia agricultors que van apostar per aquest cultiu, però problemes de producció s’han traduït que “les plantacions es redueixin avui a només un 20 o un 30% de les fetes inicialment.

Molts agricultors han reempeltat els arbres al no aconseguir la qualitat esperada”. De fet, un problema, si no el principal, és que no està assegurat el tancament de la fruita, com passava anys enrere amb els paraguaians, en una fruita sensible a malalties com la monilia o la podridura de la fruita.

L’arbre fruiter, en especial en els primers anys de vida, és molt sensible al clivellat (ruptura de la pell del fruit) que permet l’entrada de possibles malalties a la fruita.

Aquest any, Miarnau apunta que la combinació d’una meteorologia favorable, sense gelades primaverals, i cuidades pràctiques agronòmiques han permès aconseguir fruits tancats en arbres de sis anys de vida.

Parlem d’abstenir-se de la utilització de reguladors del creixement, multiplicar la cura a l’hora d’utilitzar abonaments nitrogenats i el reg i apostar per productes cosmètics perquè el fruit incrementi la producció de pruina, una cera natural de la pell, explica.

la dada i les claus

  • 300 euros per tona. El cost de producció de la platerina es pot estimar en uns 300 euros per tona. les claus
  • Nectarina plana. El volum d’hectàrees de producció de platerina és encara gairebé anecdòtic dins de les 8.163 en producció de Lleida destinades a la nectarina.
  • Producció mitjana. La producció mitjana per hectàrea en arbres de sis anys se situarà aquesta campanya entre les 30 i les 32 tones per hectàrea, xifra similar a la de paraguaians amb la mateixa edat.
  • Preus. El preu de la platerina avui és clarament superior al d’altres fruites, segons l’IRTA, amb uns 15 cèntims més per quilo al productor.

L’IRTA preveu tenir en el termini de 3 a 5 anys varietats òptimes L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries preveu poder comptar el 2020 amb una nova bona varietat de platerina en gust i qualitat i en el termini de quatre a cinc anys algunes que es puguin qualificar de perfectes. Així ho explica l’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias, que serà l’encarregat de fer una exposició comentada de varietats de paraguaià i nectarina plana a la pròxima jornada de fruita de pinyol del dia 27 a Gimenells. Precisament, destaquen les investigacions en platerina de Fruit Future-ASEF-IRTA, el programa murcià PSB, l’aragonès Proseplan i l’extremeny Proveda.

Francesc Xavier Miarnau comprova la qualitat de les platerines durant la recol·lecció aquesta setmana.

Francesc Xavier Miarnau comprova la qualitat de les platerines durant la recol·lecció aquesta setmana.AMADO FORROLLA

tracking