SEGRE

UP preveu una caiguda de la producció de raïm del 35% a Lleida

El sindicat alerta d’un inici de collita amb preus baixos

Tasques de verema en una finca de Lleida.

UP preveu una caiguda de la producció de raïm del 35% a LleidaItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos estima que la producció de l’actual campanya de la verema a la demarcació de Lleida disminuirà en un 35% respecte a la de l’any passat, un 29% en el conjunt de Catalunya, i alerta d’uns preus baixos en origen, semblants als del final de la campanya passada.

En aquest sentit, el sindicat recorda que els viticultors han hagut d’assumir en les últimes campanyes reduccions del preu del raïm quan les collites han estat suficients, i considera que ara les empreses que compren raïm i vi haurien d’assumir una pujada del preu equiparable a la falta de producte al mercat.

La sequera continuada dels darrers tres anys ha comportat, a la major part de zones, una producció inicial de raïm escassa aquesta campanya. Les temperatures altes de finals de maig i de tot l’agost han afegit estrès hídric a moltes vinyes, fet que es tradueix en una disminució de la mida i el pes del raïm. Tots aquests factors perfilen una verema 2017-2018 a Catalunya amb raïm de molta qualitat però escassa.

Unió de Pagesos ja va estimar que la verema de la campanya 2016-2017 seria curta per la sequera. El Departament d’Agricultura ha valorat la producció definitiva de la campanya anterior en 401.509 tones, per sota de la mitjana de les cinc darreres campanyes, que se situa en 433.278 tones. D’aquesta manera, la campanya que ara comença, 2017-2018, es planteja realment escassa, amb unes 284.375 tones de raïm, un 29% menor que l’anterior, de les quals 28.307 tones es produiran a Lleida.

D’altra banda, els preus que ja han començat a anunciar les principals empreses compradores de raïm i de vi catalanes se situen en el mateix nivell que els preus a final de campanya anterior. Unió de Pagesos denuncia que els preus enunciats no es corresponen a l’evident manca de producte del mercat, i recorda que la davallada de producció d’enguany ha estat generalitzada a la major part de països europeus com França i Itàlia per les gelades de finals de maig, i també a les zones productores del nord de l’Estat espanyol.

Cal tenir present que les empreses que compren raïm i vi van iniciar la campanya 2016-2017 amb preus entre un 15% i un 20% per sota del final de l’anterior, i que, d’altra banda, són els de partida de l’actual, segons Unió de Pagesos.

tracking