SEGRE

FRUITA BALANÇ

Lleida ha perdut 54 milions per la crisi de la fruita de pinyol enguany

Davant la gran saturació del mercat i els preus ruïnosos, segons Afrucat || Demana un ‘pla renove’ que permeti l’arrancada subvencionada d’un 15% d’hectàrees

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Afrucat estima en uns seixanta milions d’euros les pèrdues registrades a Catalunya en la campanya de fruita de pinyol d’aquest any, que ja es considera una de les tres pitjors de la història, marcada pels baixos preus i per una situació de “col·lapse comercial” per un excés d’oferta a nivell europeu. El 90% de les pèrdues, uns 54 milions, corresponen a Lleida. I és que, segons un estudi encarregat a la UdL, els productors catalans han perdut aquest any, de mitjana, uns 15 cèntims d’euro per quilo de fruita de produït, amb uns costos de 37 cèntims i unes primeres liquidacions que no superen els 22 cèntims. Així, des d’Afrucat van reclamar ahir un pla d’arrancada de presseguers i nectariners i van considerar que en el conjunt de l’Estat s’haurien d’eliminar prop de 12.000 hectàrees d’aquests cultius, un 15 per cent de la superfície estatal.

Afrucat va plantejar que s’hauria de subvencionar amb una ajut de 4.500 euros per hectàrea els agricultors que decideixin arrancar i no tornar a plantar fruita de pinyol. Això suposaria una despesa pública d’uns 55 milions d’euros, una xifra similar a les pèrdues que el sector ha tingut a Catalunya.

El productor de préssec i nectarina perd 15 cèntims per quilo, uns seixanta milions a Catalunya

El director d’Afrucat, Manel Simon, va desgranar, abans de la vuitena convenció de l’entitat, que l’entrada en vigor del veto rus el 2014 va provocar una situació de “col·lapse” que es va notar el 2015. El 2016 la saturació del mercat va ser inferior a causa de la caiguda productiva a Europa del 15% que va igualar oferta i demanda, però aquest any l’afectació ha augmentat, especialment arran del tancament de la frontera bielorussa per motius sanitaris.

Des d’Afrucat van considerar que si en altres sectors s’han posat en marxa plans renove, en el cas de la fruita de pinyol s’hauria de fer el mateix però amb un pla d’arrancades. En aquest sentit, Afrucat analitza la situació tant amb la conselleria d’Agricultura com amb el ministeri.

Al marge de les arrancades, des d’Afrucat van considerar altres mesures com adequar les varietats de fruita de pinyol a exportar, que s’aposti per varietats més d’acord amb els gustos dels consumidors i la recerca de nous mercats de forma consorciada, entre d’altres.

Moment de la vuitena convenció d’Afrucat, celebrada ahir a la Llotja de Lleida.

Moment de la vuitena convenció d’Afrucat, celebrada ahir a la Llotja de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

tracking