SEGRE

SANITAT VEGETAL

La Unió Europea renova per cinc anys més l’ús de l’herbicida glifosat

L’abstenció de diversos països, entre els quals Alemanya, n’ha permès l’aprovació || Es tracta del més utilitzat en l’agricultura a Catalunya i arreu del món

Protestes contra l’aprovació del glifosat davant la seu de la Comissió Europea.

Protestes contra l’aprovació del glifosat davant la seu de la Comissió Europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) va aconseguir ahir finalment, després de diverses trobades sense consens, un acord per a la renovació per un període de 5 anys de la llicència de l’herbicida glifosat, amb el suport de 18 països i a tot just dos setmanes que n’expiri l’autorització actual, el proper 15 de desembre. El glifosat és l’herbicida més utilitzat en l’agricultura no només a Catalunya sinó pràcticament a tot el món per a l’eliminació de males herbes.

Els experts del comitè d’apel·lació de la Comissió Europea van emetre “una opinió favorable” amb majoria qualificada, que exigeix el suport del 55% dels països, que representin el 65% de la població, sobre la proposta de la Comissió Europea, van informar fonts comunitàries. La falta d’acord entre els països el 9 de novembre passat va obligar a convocar ahir una reunió d’aquest comitè, un esglaó superior en els procediments de decisió a què es recorre quan no s’aconsegueix un acord en el comitè ordinari, i en un context de forta oposició ciutadana a l’ús de l’herbicida.

Davant una proposta inicial per renovar la llicència durant la pròxima dècada i davant d’una avaluació de l’Eurocambra, que demanava l’eliminació progressiva de la substància d’aquí al 2022, la Comissió va rebaixar el text a cinc anys, encara que aquest continua sense convèncer nou països membres, que hi van votar ahir en contra, ni Portugal, que es va abstenir.

Respecte a l’última votació, la majoria va ser possible gràcies al canvi de posició d’Alemanya, Polònia, Bulgària i Romania, que es van abstenir en l’última reunió, i van donar ahir llum verda a la proposta de la CE. A més, hi van votar a favor Espanya, Dinamarca, República Txeca, Estònia, Irlanda, Letònia, Lituània, Hongria, Holanda, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia i Regne Unit. Van votar-hi en contra Bèlgica, Grècia, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Luxemburg, Malta i Àustria.

El glifosat l’utilitzen multinacionals com Monsanto, en un dels seus productes més estesos, el RoundUp, la seguretat del qual qüestionen els ciutadans que han portat el cas als tribunals als EUA.

tracking