SEGRE

ESNOTICIA

La DO Garrigues exporta el 50% de la producció, tot i que ho fa sense marca

La campanya de l’oli s’allarga a finals de mes i la sequera redueix la collita prevista

Reñé i Rahola (al centre) durant l’acte d’inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges, ahir al matí.

Reñé i Rahola (al centre) durant l’acte d’inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges, ahir al matí.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Denominació d’Origen (DO) Garrigues exporta un 50% de la seua producció a Itàlia, tot i que ho fa sense marca al tractar-se d’un producte a granel. La intenció de la DO és anar augmentant cada any el producte envasat. En aquest sentit, busca ampliar el mercat cap a França amb la participació en fires agroalimentàries com la de Tolosa.

La Denominació d’Origen (DO) Garrigues va exportar el 2016 el 50 per cent de la producció a Itàlia, encara que ho va fer sense marca al tractar-se de producte a granel. Així ho va explicar ahir a la inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges el president de la DO, Enric Dalmau, que va apuntar que el 2016 se’n van produir quatre milions de litres, dels quals dos es van exportar a Itàlia i la resta es va envasar amb marca pròpia. En aquest sentit, des de la DO treballen perquè les cooperatives envasin més, perquè “quan s’envasa hi ha un valor afegit amb la marca que quan el vens en cisternes a granel no existeix”. Per captar mercats, es començaran a promocionar en fires de França com la ramadera i agroalimentària de Tarba el mes de març, en la qual participaran diverses cooperatives de la DO, i estan en gestions per assistir també a un certamen agroalimentari a Tolosa. A les comarques de Lleida, hi ha 92 empreses productores d’oli i el 72,4% de la seua producció es ven a granel, segons un estudi de GlobaLleida del 2015. A més, el sector oleícola representa, amb 501 milions d’euros de facturació, el 7% del sector agroalimentari a Lleida. S’ha de recordar que la DO planteja expandir-se cap a municipis que limiten amb el seu àmbit territorial actual (vegeu SEGRE d’ahir). Així mateix, Dalmau va explicar que la campanya de recol·lecció de l’oliva s’allargarà fins a finals de gener i que la previsió que es van marcar a l’inici de la temporada, de quatre milions de quilos, es va superar al desembre, encara que la sequera ha provocat que no puguin arribar fins als sis milions que hauria permès una “pluviometria normal”.

D’altra banda, a la inauguració del certamen, el president de la Diputació, Joan Reñé, va afirmar que “parlar d’oli és parlar de les Borges” i que aquest és un “producte excepcional i d’altíssima qualitat”. Per la seua part, l’alcalde, Enric Mir, va remarcar el rècord d’expositors, amb més de 160, mentre que el president del consell de les Garrigues, Antoni Villas, va assegurar que “el certamen ha obert una finestra cap al món”.

Així mateix, va assegurar que no s’imagina “cap moment de la història del nostre país de la qual l’oli no hagi format part” i va explicar que la família és productora d’oli. Va apuntar que quan van recuperar les oliveres va ser com fer “un homenatge a la terra”.

Rahola: “A les Garrigues hi ha un treball mil·lenari d’excel·lència”Pilar Rahola va inaugurar ahir la 55a Fira de l’Oli de les Borges i va defensar que “a les Garrigues hi ha un treball mil·lenari vinculat amb l’excel·lència” i que l’oli “forma part de la nostra identitat i cultura”. Rahola va assegurar que l’oli d’aquesta comarca és d’“extrema qualitat i és reconegut internacionalment, la qual cosa apuja el llistó del nostre país”.

Reñé i Rahola (al centre) durant l’acte d’inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges, ahir al matí.

Reñé i Rahola (al centre) durant l’acte d’inauguració de la Fira de l’Oli de les Borges, ahir al matí.ITMAR FABREGAT

tracking