SEGRE

FRUITA BALANÇ

Les liquidacions de la fruita de pinyol, entre els 16 i 25 cèntims

El sector demana mesures, com reduir plantacions per evitar que el 2018 sigui un calc de campanyes anteriors || El sector alerta de pèrdues de més de 54 milions

Imatge d’arxiu de collita de fruita de pinyol en una finca lleidatana.

Imatge d’arxiu de collita de fruita de pinyol en una finca lleidatana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les liquidacions de fruita de pinyol segueixen a la baixa amb uns preus que van, segons qualitats i calibres, entre els 0,16 i els 0,28 euros per quilo, una situació que ja s'augurava al tancament d'una campanya, la passada, de gran producció i per la qual Afrucat ja va estimar a mitjans del mes de novembre que el sector productor hauria perdut uns 54 milions d'euros.

Segons Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida, fa anys que per aquesta situació es produeix, ja per la crisi del veto rus, per la sobreproducció a nivell europeu o per les pressions de les cadenes de distribució exigint preus a la baixa. Però aquest any a més s'està veient agreujat per algunes centrals que no disposen de prou liquiditat i es veuen obligades a pagar per sota de les expectatives.

Les inusuals temperatures d'aquest hivern podrien provocar una floració prematura dels fruiters

Cada vegada són més patents les peticions, ja sigui des d'Afrucat com de les diferents organitzacions agràries, d'una regulació de la producció per evitar la caiguda en picat dels preus, amb l'eliminació de superfície productiva per evitar que la campanya d'aquest any 2018 sigui un calc d'anys anteriors.

D'altra banda, el president d'Asaja de Lleida va manifestar que les liquidacions tant de poma com de pera s'estan comportant per sobre de costos de producció.

Així mateix, per als productors de fruita dolça en aquest moment no hi ha una especial preocupació relacionada amb la sequera, ja que tot indica que la pròxima campanya de reg està garantida.

El que sí que preocupa més els fructicultors és la falta de fred, sobretot per a les varietats més primerenques de fruita de pinyol, cosa que podria avançar la floració.

En cas d'avançar-se entre uns 10 o 15 dies en presseguers i nectariners, les produccions podrien patir greus danys en cas de gelades al març, com va ocórrer l'any 1991, segons va alertar Roqué.

tracking