SEGRE

OCUPACIÓ PRECARIETAT

Ofensiva sindical a les càrnies que donen feina a falsos cooperativistes

UGT i CCOO calculen que més de 1.000 lleidatans es troben en aquesta situació || Preparen una bateria d’accions per posar fi a aquesta “mala praxi”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

UGT i CCOO segueixen molt de prop la problemàtica dels falsos autònoms contractats a través de cooperatives laborals en la indústria càrnia. Prova d’aquest fet és la inspecció sorpresa, aquest dimecres, de les instal·lacions de l’escorxador Le Porc Gourmet, propietat del Grup Jorge, a Santa Eugènia de Berga, arran d’una denúncia sindical en la qual s’assegurava que els empleats “treballaven en una situació de precarietat màxima”, tal com va informar el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta. Algunes cooperatives càrnies cometen un “abús tremend” a “gent innocent” que desconeixen “què és ser un cooperativista”, va explicar el secretari general de FITEC-UGT a Lleida, Antonio Rodríguez. Així, va destacar que “no pot ser que en un país modern i democràtic hi hagi gent que treballi en semiesclavitud” amb “jornades de fins a catorze hores”, havent d’adquirir per compte propi “el material de treball” i sense poder-se moure de la cadena ni per anar al lavabo. “Estem en contra d’aquests pocs que munten les cooperatives i s’aprofiten de treballadors que no saben ni quins són els seus drets” perquè majoritàriament són estrangers. Els sindicats creuen que entre 1.000 i 1.300 persones es troben en aquesta situació a Lleida. En aquest sentit, el coordinador d’Indústria de CCOO a Lleida, Josep Anton Gómez, va comentar que “tenen constància que a l’escorxador de Mollerussa”, també propietat del Grup Jorge, “hi ha falsos autònoms”. Gómez va explicar que es treballa perquè “es regularitzi la situació” d’aquestes persones, “se’ls pagui d’acord amb el conveni regulador i passin a ser de la plantilla”. També va subratllar que seguiran “denunciant aquestes irregularitats” a la Inspecció de Treball i, a més, va avançar que preparen accions “sorpresa” per posar fi a la “mala praxi” d’aquestes empreses.

Treball sanciona Terfrisa per tenir mitja plantilla com a autònomsLa conselleria de Treball ha sancionat l’empresa gironina del sector carni Terfrisa amb una multa de 800.000 euros per tenir 175 dels 269 empleats com a falsos autònoms, fent les mateixes tasques que els 96 restants. Així doncs, la sanció ascendeix a 3.000 euros per empleat i, a més, s’aplica un recàrrec del 50% sobre el total de l’import. La responsable d’Alimentació d’UGT, Alicia Buil, va manifestar ahir la seua satisfacció per aquesta multa “modèlica”. Buil també va avançar que el sindicat, arran de la denúncia del qual va partir la investigació laboral, es personarà a la causa judicial oberta contra Terfrisa, per “defensar els drets dels treballadors” que estaven contractats com a falsos autònoms. D’altra banda, a més d’aquesta sanció, la companyia càrnia, controlada pel Grup Cañigueral, podria enfrontar-se a una altra multa de la Seguretat Social pel temps no cotitzat d’aquests 175 treballadors.

tracking