SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Advertència al sector de fruita de llavor de vendre i no especular

En una campanya marcada per la caiguda d’existències a tot Europa, en especial en el cas de la poma || La cotització de la golden gairebé duplica la del 2017

Imatge d’arxiu de recol·lecció de poma golden.

Imatge d’arxiu de recol·lecció de poma golden.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La patronal de la fruita catalana Afrucat va llançar ahir un clar missatge al sector advertint que “ha de mantenir el bon ritme en la venda de la fruita de llavor”. Així ho va indicar en un comunicat en el qual recordava les dos grans variables que marquen aquesta campanya: caiguda d’existències a tot Europa, en especial en el cas de la poma, i preus que en conseqüència estan clarament per sobre dels registrats l’any passat.

Aquests factors podrien desembocar en temptacions d’especular amb el producte mentre s’esperen noves revaloritzacions de preus, contra la qual cosa adverteix l’organització. El director general d’Afrucat, Manel Simon, va ser clar a l’afirmar que “no val a distreure’s i confiar-se, sinó que s’ha de mantenir la fluïdesa en les vendes per eliminar els estocs” que hi ha a les cambres de fred. Va afegir que fins ara “les empreses han anat gestionant correctament la fruita en funció dels seus compromisos però hem de preveure que si la campanya de fruita d’estiu s’avancés alentiria les vendes de la fruita de llavor”. Dit d’una altra manera, frenar vendes a l’espera de pujades de preus té riscos evidents.

Tant a les cambres de fred d’Europa com de Catalunya els volums de poma emmagatzemades són un 23 per cent inferiors als de l’any passat. En pera, a Europa hi ha un 1 per cent menys que el 2017, i al seu torn a Lleida l’estoc és un 18 per cent superior. Pel que fa a cotitzacions, la poma golden de calibre superior a 70 es valora en aquests moments a entre 55 i 65 cèntims d’euro el quilo a Mercolleida. Fa un any tot just cotitzava al tauler a un preu d’entre 30 i 35 cèntims. En el cas de les peres, la revalorització no és tan important. Quant a conferència parlem de fins a 75 cèntims per quilogram davant dels 73 del 2017 per als calibres més grans.

Una altra de les qüestions plantejades pel sindicat a Agricultura és un pla de reconversió varietal més estricte que l’anterior per tal d’assegurar que el canvi de cultiu és recomanable segons el terreny, i adequat tenint en compte l’entrada en comercialització de la fruita i els pics de producció. Defensa en aquest sentit que les campanyes de promoció que faci l’Administració es plantegin lligades a la proximitat per afavorir el sector català.

tracking