SEGRE

RAMADERIA SUBVENCIONS

La ramaderia de muntanya, sense data per cobrar ajuts

En un any de sobrecostos per sequera seguida de grans nevades || El sector afirma que les seues explotacions són inviables sense elles

Imatge d’arxiu d’una protesta de ramaders del Pirineu.

Imatge d’arxiu d’una protesta de ramaders del Pirineu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat no té data prevista per pagar els ajuts del 2017 a la ramaderia de muntanya, en un any en què aquest sector afronta sobrecostos en l’alimentació dels animals a causa de la sequera a la tardor seguida de grans nevades a l’hivern que han reduït les pastures disponibles. Així ho denuncien associacions de ramaders del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, que apunten que les subvencions pendents de pagament suposen una mitjana d’uns 30.000 euros per a cada una, si bé la xifra varia en funció de la mida i tipologia de cada una.

El gruix dels ajuts pendents de cobrament estan vinculades al pla de desenvolupament rural (PDR) i inclouen els que reben zones amb limitacions naturals, la cria de races autòctones i l’agricultura i la ramaderia ecològiques, entre d’altres. Les entitats del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, comarques que reuneixen més de 400 ramaders, van subratllar que aquestes subvencions són necessàries per a la viabilitat de les explotacions, especialment en un any difícil en què, a l’haver-hi menys pastures disponibles, s’ha fet necessària la compra de més farratge.

Són els ingressos que suposen de mitjana els ajuts per als ramaders de comarques de muntanya

“No hem vist ni un duro dels ajuts del 2017 i no se sap quan els pagaran”, van explicar el president de l’associació del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, i el de l’Alta Ribagorça, Enric Barrull. “Està l’assegurança per la pèrdua de pastures d’Agroseguro, però no tothom la té i la cobertura és només parcial”, va apuntar Ribera, que va recordar que el pagament de les subvencions “és un compromís de l’administració” amb independència de qui estigui al capdavant del Govern.

Agricultura, per la seua part, va reconèixer el retard de la majoria d’ajuts. En el cas de la ramaderia, va assenyalar que havien de pagar-se amb càrrec als pressupostos del 2018 (que no han iniciat el tràmit al no haver-hi Govern) i que l’Estat no ha fet la seua aportació per al PDR, que es compon de fons estatals, europeus i de la Generalitat. La conselleria va afegir que treballen juntament amb el departament d’Economia per desencallar aquesta situació.

tracking