SEGRE

TECNOLOGIA

Patenten una recol·lectora que agita alhora tronc i branques per recollir els fruits

Recull la fruita amb unes cintes transportadores i les emmagatzema directament en la seua part posterior

Patenten una recol·lectora que agita alhora tronc i branques per recollir els fruits

Patenten una recol·lectora que agita alhora tronc i branques per recollir els fruitsEFE/Universidad de Córdoba

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de Còrdova (UCO) han dissenyat una màquina que s’ajusta a les dimensions dels fruiters i, després de sacsejar de forma simultània el tronc i la copa, recull la fruita amb unes cintes transportadores i les emmagatzema directament en la seua part posterior.

La Fundació Descubre ha informat en un comunicat que el prototip configurat pels experts, i ideat principalment per a oliveres i ametllers del tipus intensiu, podrà aconseguir l’extensió d’una hectàrea en tres o quatre hores.

Aquest sistema tecnològic uneix els dos principals mètodes per al despreniment de fruit que actualment es fan servir en diferents dispositius de recol·lecció de manera separada, com un vibrador per al tronc i uns espolsadors de copa que s’ajusten a les dimensions de la mateixa.

Ambdues funcions permeten una agitació completa de la part superior de l’arbre, al mateix temps que s’agita el tronc, de tal manera que s’obté una caiguda de fruits més gran en comparació amb els mecanismes que treballen per separat.

L’investigador de l’UCO Jesús Gil Ribes, un dels autors d’aquesta patent, ha assegurat que han dissenyat "la primera recol·lectora que vibra el tronc i sacseja la copa alhora per obtenir altes eficiències de demolició i recollir i gestionar així el fruit obtingut".

En un lateral de la màquina es troba el mecanisme de vibració del tronc, que consisteix en una pinça automatitzada per detectar-ho, agafar-lo i agitar-lo.

D’altra banda, el sistema disposa de múltiples vares col·locades en plafons verticals, a ambdós costats de l’arbre, capaces d’identificar, embolicar i penetrar a la copa.

Això facilita una demolició més gran dels fruits, ja que es complementen i reforcen ambdós sistemes, mentre que "el mal a l’arbre serà inferior al que pateix quan es vibra i vergueja pel sistema tradicional", ha aclarit Gil Ribes.

Una vegada aconseguida la caiguda del fruit, es diposita sobre unes zones de recepció i, mitjançant cintes transportadores, el fruit es dirigeix cap a la zona d’emmagatzemament per a la seua posterior descàrrega.

Una altra característica d’aquest invent és la seua funció autopropulsada amb motors hidràulics a les quatre rodes motrius, directrius i autonivelantes.

"Amb aquest sistema de tracció, la màquina pot moure’s pel camp amb total facilitat en circumstàncies en les quals el terreny sigui abrupte o es presenti algun monticle", ha apuntat l’investigador.

Encara que inicialment els seus inventors la van idear per a treballs en l’oliverar intensiu, la seua utilitat és polivalent, ja que es pot fer servir també per a la recull d’altres espècies arbòries.

"Aquesta màquina està dissenyada per a la recull d’ametllers o altres arbres de fruita seca com el pistatxo, però també per a fruiters d’os o de llavor, cítrics, així com qualsevol altre fruit penjant", especifica l’autor de la patent.

Segons els inventors, aquesta màquina suposa una millora en l’automatització del camp, al mateix temps que incorpora tecnologies de comunicació en el sistema de recepció dels fruits.

"A més d’agilitzar el treball diari en un sector com l’agricultura, optimitza les tasques de gestió, perquè permet fer caure gairebé la totalitat dels fruits cosechables en un temps d’unes 3 i 4 hores de treball per hectàrea," ha conclòs l’expert.

tracking