SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ

Diferències de fins a un 67% en els preus de la fruita de les organitzacions de productors

En el cas de les OP catalanes, mentre que a Aragó la disparitat arriba al 87 per cent || Segons s’indica en un estudi elaborat del ministeri d’Agricultura, que relaciona ingressos i mida

Imatge d’arxiu en què es mostra la campanya de recol·lecció de fruita de pinyol.

Imatge d’arxiu en què es mostra la campanya de recol·lecció de fruita de pinyol.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus de la fruita són molt lluny de ser uniformes al mercat, com demostra un estudi del ministeri d’Agricultura que analitza els resultats de la campanya del 2016. L’informe datat el març d’aquest any revela que els preus dels préssecs i nectarines en les organitzacions de productors (OP) catalanes, capitanejades clarament per la província de Lleida, poden tenir diferències de fins a un 67 per cent. Les 51 OP que hi ha a Catalunya van comercialitzar aquell any producte per valor de 211 milions d’euros i van ser les més grans les que van registrar millors resultats. De fet, les cinc organitzacions més grans van facturar 112,5 milions, amb un preu mitjà de 52,3 cèntims d’euro per quilo. Encara que lleugerament més petites, onze organitzacions de productors més van aconseguir millors registres unitaris, amb 56,3 cèntims per quilo i una facturació de 57,3 milions.

Els resultats, tanmateix, cauen de forma molt acusada pel que fa a la resta de les organitzacions, d’acord amb la informació del ministeri. Un total de setze OP tot just van aconseguir 34,8 cèntims per quilo i facturar 34,8 milions d’euros, mentre que les dinou restants, de mida molt reduïda, amb prou feines van aconseguir 31,2 cèntims per quilo i 6,8 milions d’euros en vendes.

En el cas d’Aragó, la disparitat de cotitzacions és encara més gran, amb quatre OP en què s’assoleix una facturació global de 43,3 milions després de vendes a una mitjana de 69,8 cèntims per quilo, mentre que tretze organitzacions més petites, amb vendes globals de 35,2 milions, a penes van aconseguir col·locar el producte a una mitjana de 36,9 cèntims. De fet, el ministeri avança que preveu analitzar més en profunditat els resultats del sector en els quals ha de tenir en compte paràmetres com dates de comercialització, volums o diferents presentacions de la fruita. En aquest sentit, l’estudi ja avança unes conclusions preliminars, en les quals destaca que el preu de venda depèn de les comunitats autònomes on estigui l’organització de productors i de la mida d’aquesta. Al contrari, el nombre de socis no resulta una variable significativa.

L’informe elaborat pel departament d’Isabel García Tejerina i al qual ha tingut accés SEGRE l’havia sol·licitat el mateix sector en el marc de les negociacions d’un pla per fer front a la crisi de resultats del sector de la fruita de pinyol, que es va posar especialment de manifest des del veto rus a la producció europea com a resposta a les sancions de la UE a Moscou per la intervenció política a Ucraïna.

La seua, però, és una producció extraprimerenca en el panorama productiu de la Península i molt diferent de la situació a Lleida o Catalunya en conjunt, on la producció és molt més elevada i en què els grans volums es concentren a partir del mes de juliol.

Les OP andaluses són les que assoleixen millors preus de mitjana

A l’informe elaborat pel ministeri d’Agricultura, que té caràcter preliminar, es mostra que les OP andaluses són les que aconsegueixen millors preus de mitjana. En aquest estudi, s’analitzen 218 entitats en tot l’Estat, i s’hi compten 34.884 socis que van moure, la campanya del 2016, una mica més d’un milió de tones i van facturar més de 683 milions. La situació s’analitza per comunitats autònomes, però s’ha de tenir en compte les diferències a les produccions. En aquest sentit, les organitzacions de productors d’Andalusia són les que aconsegueixen els millors preus mitjana, amb 1,12 euros per quilo.

tracking