SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

L'ametlla ha perdut un terç del seu valor en origen al recuperar producció Califòrnia

Les cotitzacions de les varietats comuna i llargueta han baixat en un any més d’un 42%, mentre que la marcona és la que millor aguanta || La collita a Ponent es reduirà lleugerament aquest any

Imatge de recollida d’ametlla a l’inici de la campanya de l’any passat a Maials.

Imatge de recollida d’ametlla a l’inici de la campanya de l’any passat a Maials.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de l’ametlla ha viscut uns anys de nivells que pràcticament es poden considerar històrics coincidint amb un període de molt males collites a Califòrnia, l’estat dels EUA que lidera el mercat mundial. La tornada a una situació més normalitzada als Estats Units s’ha traduït en caigudes de preus que, en el cas de la Llotja de Reus, la de referència a Catalunya, col·loca el producte en els nivells més baixos des del 2012. De fet, l’últim any, aquest preat aliment bàsic en la dieta mediterrània i amb un consum mundial a l’alça s’ha depreciat pràcticament en un terç del seu valor.

Les últimes dades de la conselleria d’Agricultura, que recull les cotitzacions previstes per a l’arrancada del mes de juliol, valoren la varietat d’ametlla comuna a 4,65 euros el quilo. S’ha de remuntar fins a l’any 2012 per buscar registres més baixos, amb quatre euros. En el cas de la varietat marcona, fa sis anys n’hi havia prou amb 4,10 euros per comprar-ne un quilo, segons informa la Llotja de Reus, davant els 4,90 actuals.

Tanmateix, fa tot just dotze mesos, es valorava en 7,45 euros. Finalment, la llargueta avui es ven a 4,75 euros, davant els 7,10 de fa un any i els 4,05 del 2012. És a dir, els preus en un any han baixat més d’un 42 per cent en els casos de la comuna i la llargueta, davant el retrocés de gairebé un 25 per cent en el de la marcona si es compara amb l’any 2012. En cas que la comparació es faci amb l’any passat, la marcona i la llargueta s’han depreciat pràcticament un terç del seu valor (la comuna no tenia cotització a començaments de juliol de l’any passat a la llotja tarragonina).

Per a la pròxima campanya, les previsions apunten a una producció que a la província de Lleida serà un 1,6 per cent inferior a la de l’any 2017 que s’està comercialitzant ara. En concret, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula que baixarà de 2.490 a 2.450 tones en gra. Pel que fa a les comarques de Tarragona, el descens seria més important, d’un 16,4 per cent, i la collita se situaria en 1.957 tones respecte a les 2.342 tones de l’exercici anterior. Així, en el conjunt de la producció catalana, les cooperatives estimen un descens de l’oferta d’ametlla local d’un 8,8 per cent.

Aquestes elevades cotitzacions han disparat al seu torn en els últims anys l’interès pel cultiu amb l’entrada al sector, per exemple, d’empreses fins ara alienes al camp, com algunes constructores i centenars d’hectàrees de nova producció. Però, a més a més, s’han convertit en finques de regadiu superfícies que fins ara eren de secà. De fet, el cultiu en regadiu ha més que triplicat la seua superfície en finques de regadiu a la província de Lleida des de l’any 2007, segons es desprèn de les dades d’Agricultura i ja supera de llarg les 3.500 hectàrees.

Centenars d’hectàrees de nova producció en els últims anys Els últims anys han estat caracteritzats per un interès creixent per l’ametlla al mercat internacional. Per exemple, se n’ha incrementat la ingesta en països com l’Índia, una situació que ha coincidit amb males collites a Califòrnia i que compten en bona mesura unes cotitzacions disparades especialment en els anys 2015 al 2017.

tracking