SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Brussel·les refusa articular una quota de retirades de forma “dissuasiva”

Alerta en el sector de la fruita al creure que la proposta de la PAC trenca la política comuna || Asaja demana a Madrid revisar la qualitat dels productes en escoles

Brussel·les refusa articular una quota de retirades de forma “dissuasiva”

Brussel·les refusa articular una quota de retirades de forma “dissuasiva”ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La d’ahir va ser una intensa jornada de reunions del sector fructícola, tant a Brussel·les com a Madrid i pràcticament a la mateixa hora. A la capital comunitària, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va plantejar, en el consell d’administració de l’Associació de les Regions Europees Hortofrutícoles (AREFLH), la necessitat que la Unió Europea apliqui mesures preventives al sector fructícola, com la retirada d’existències per estabilitzar els preus i evitar una mala campanya.

Posteriorment va tenir lloc una reunió amb el director comunitari responsable del sector fructícola, que va tornar a rebutjar la possibilitat d’articular mesures extraordinàries “de forma preventiva i dissuasiva” que només s’aplicarien en cas que es registrin “tensions de mercat”.

El sector considera que els preus no es corresponen amb la caiguda de la producció de fruita

Així ho va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon, que va recordar que el sector va necessitar entre deu i dotze anys per conquerir el mercat rus per a la venda de fruita de pinyol i han estat decisions polítiques, amb les sancions de la UE a Moscou per la crisi d’Ucraïna, les que han situat empreses i fruticultores en pèrdues durant les últimes campanyes. Malgrat reiterar que, de moment, la campanya es desenvolupa amb normalitat, va advertir que “queda molt estiu al davant”.

A Madrid, el ministeri d’Agricultura va convocar el sector per passar balanç de la campanya i aquest va aprofitar per advertir que els preus no es corresponen amb l’oferta, molt inferior a la de l’any passat. Segons el líder d’Asaja, Pere Roqué, “encara que la collita de fruita de pinyol està sent un 20% inferior a la de l’any passat, els preus no són els que haurien de ser. Demanem uns preus dignes perquè els agricultors puguin viure del seu treball i esperem que ara que es posarà en circulació tot el volum de producció de fruita de pinyol de Catalunya, els preus vagin millorant”, va dir. També va reclamar revisar la qualitat de la fruita a les escoles perquè compleixi els requisits exigits pels productors.

D’altra banda, en les reunions d’AREFLH també es va analitzar la proposta de la Comissió per reformar la Política Agrària Comuna de cara al període 2012-2027. Els productors de fruita consideren que al potenciar que cada país pugui decidir les seues estratègies agràries es posa en perill precisament el caràcter de “comuna” de la PAC, segons Manel Simon.

Va alertar que el fet que cada Estat pugui primar o recolzar més un sector que aun altre, en funció de les seues capacitats econòmiques per exemple, es pot traduir en distorsions de mercat. Una tempesta de pedra va descarregar ahir en algunes poblacions del Baix Cinca, com el cas d’Ossó de Cinca (a la imatge exemples de la mida de les pedres de gel) o Vallobar. Caldrà esperar per poder conèixer els efectes sobre els cultius.

La tempesta es produeix després que dimecres passat una altra provoqués la caiguda d’un centenar d’arbres, carrers principals tallats o baixos negats a Saragossa.

tracking