SEGRE

ESTUDIS

On hi ha més atur, al món rural o a l'urbà?

Segons l'Observatori del Món Rural

El món rural català presenta un atur més baix i una major creació d'empreses que l'urbà

El món rural català presenta un atur més baix i una major creació d'empreses que l'urbàDARP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha participat a Lleida en la presentació dels resultats de la segona edició de l’Observatori del Món Rural, juntament amb el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera.

Les dades més rellevants de l’informe presentat avui constaten –com ha subratllat Marc Riera- que, pel que fa a la demografia, el món rural català segueix perdent població, encara que s’observa una desacceleració d’aquesta minva, així com una reducció del nombre de municipis que pateixen aquesta realitat.

A més, hi ha un increment de la població jove (menys de 35 anys) i de la població estrangera en el món rural. Finalment, creixen l’envelliment i el sobre envelliment tant en el món rural com en l’urbà, tot i que en l’àmbit rural aquest fenomen segueix sent més elevat. 

Respecte a l’economia, les dades són positives en ambdós casos, tot i que en el món rural resulten més sorprenents pel que tenen de poc conegut o esperat, ja que hi ha menys atur, una major afiliació a la seguretat social, i es crea més empreses que en els entorns urbans (en termes proporcionals). 

En relació a l’àmbit de la qualitat de vida i dels serveis, el món rural revalida la notable valoració assolida l’any 2017, destacant en positiu i de forma especial la satisfacció amb els serveis de salut o la reducció del nombre de municipis que no tenen llar d’infants. I com a notes negatives, queden pendents de millora el transport públic i la disponibilitat de fibra òptica als domicilis.

Així mateix, també és destacable el menor preu dels lloguers que presenta el món rural, tot i que també comencen a mostrar una tendència a l’alça. 

Per la seva banda, en el decurs de la presentació, Oriol Anson ha posat en valor la utilitat de l’Observatori com a “eina per a prendre el pols al món rural i veure què cal reforçar o millorar”, tot destacant “la necessitat d’abordar les seves problemàtiques des d’una perspectiva transversal que permeti una equiparació d’oportunitats entre les persones que resideixen en zones rurals i els veïns de ciutats i trames urbanes”.

El director general de Desenvolupament Rural del DARP també s’ha referit a algunes iniciatives que s’estan duent a terme per a avançar en aquest treball transversal, com ara les accions dels grups Leader i la comissió sobre despoblament rural. 

D’altra banda, el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha situat el context de la ruralitat lleidatana, donant algunes xifres sobre el volum de població i comarques de la demarcació que poden ser considerades rurals.

tracking