SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

L'augment de producció mundial de porcí pressiona sobre el preu

Segons UP, que calcula que els ramaders han tingut un marge de 4 cèntims per quilo del gener al juny || La qualitat sanitària, clau per mantenir els rendiments

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) estima que els productors de porcí aconseguiran un marge positiu durant el primer semestre d’aquest any, sobre els 4 cèntims d’euro per quilo de carn, malgrat que el mercat ha baixat al voltant d’un 13 per cent respecte a l’any passat, ja que el preu de venda a la llotja és inferior, amb uns setze cèntims menys per quilo de mitjana que l’any 2017.

De cara al segon semestre, tanmateix, considera que serà “més complicat”. Principalment perquè després de dos anys amb guanys al sector, s’han anat produint increments de producció a nivell mundial, sobretot en països com els Estats Units i la Xina. Això fa que fa que al mercat mundial hi hagi més oferta de porcí i que, per tant, previsiblement, a la tardor el preu vagi a la baixa i els marges es vagin ajustant.

UP demana celeritat en la publicació del nou reglament de fertilització i dejeccions

Per fer front a aquesta situació, Saltiveri va remarcar continuar aconseguint bons rendiments, sobretot pel que fa a la millora dels índexs de conversió (quilos de pinso que es necessiten per produir un quilo de carn) i a una bona qualitat sanitària a les granges per mantenir la competitivitat. Per assegurar això últim, Saltiveri va defensar que seria necessari un nou equilibri entre les granges de reproductores i les d’engreix, situació que ha anat canviant últimament amb l’augment de la importació de garrins amb el risc sanitari que comporta el moviment d’animals.

En un altre ordre de coses, Unió de Pagesos va demanar celeritat en la publicació del nou decret de fertilització i dejeccions consensuat amb el sector per tal de millorar la gestió i posar fi a la inseguretat jurídica dels ramaders.

Per la seua part, els aranzels de carn de boví es reduiran del 38,5 al 9 per cent al llarg de quinze anys per a un volum “significatiu” de productes derivats.

Pacte amb el Japó d’exportació lliure de carn de porc La Unió Europea i el Japó van firmar ahir a Tòquio l’acord de lliure comerç que aquestes dos parts van pactar fa un any i que preveu l’eliminació de la majoria dels aranzels sobre productes comerciats i estalviarà 1.000 milions d’euros anuals en drets de duana als exportadors europeus. Brussel·les calcula que, quan s’apliqui totalment el tractat, el 85 per cent dels productes agroalimentaris de la Unió Europea podran entrar al país asiàtic lliures d’aranzels. En el cas concret del porc, el producte agrícola més exportat al Japó, es garantiran les exportacions lliures de drets de carn de porc transformada, mentre que les exportacions de carn fresca d’aquest animal seran “pràcticament lliures” de drets.

Santi Querol, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortasa van fer ahir un balanç del sector porcí.

Santi Querol, Rossend Saltiveri i Josep Maria Cortasa van fer ahir un balanç del sector porcí.ITMAR FABREGAT

tracking