SEGRE

SECTOR LLETER

Ramaders de Lleida portaran les làcties als tribunals

Per reclamar danys i perjudicis per “pràctiques contra la competència” || Podrien demanar uns 300.000 € per explotació

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.C. VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més d’una desena de ramaders de Lleida i uns 300 a tot Catalunya preparen una demanda judicial contra grans empreses làcties per reclamar danys i perjudicis per “pràctiques contra la competència”.

De moment, existeix un requeriment extrajudicial per intentar arribar a un acord però tot fa indicar que no n’hi haurà i que s’acabarà elevant el cas a un tribunal mercantil, previsiblement a Barcelona, segons va explicar ahir Andoni de la Llosa, del bufet Redi, que està portant el cas.

D’aquesta forma, l’any 2015, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar una multa de 88,2 milions d’euros a nou empreses i dos associacions làcties espanyoles per haver concertat el repartiment del mercat d’aprovisionament de llet “en una infracció única i continuada des d’almenys l’any 2000 fins a l’any 2013 inclòs”.

Competència va multar grans làcties el 2015 amb més 88 milions, sanció que està recorreguda

Aquesta multa, que està recorreguda per part de les empreses, es reparteix de la següent forma: Danone, 23,2 milions; Corporación Alimentaria Peñasanta, 21,8 milions; Grupo Lactalis Iberia, 11,6 milions; Nestlé España,10,6 milions; Puleva, 10,2 milions, i Calidad Pascual (abans Grupo Leche Pascual), amb 8,5 milions; Senoble Ibérica (proveïdora llavors de Mercadona), 929.644 euros; Central Lechera Asturiana, 698.477 euros, i Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya, 200.000.

Segons De la Llosa, parlem d’un comportament de grans indústries a tall de cartell, imposant preus i que haurien pagat preus clarament per sota del que seria lògic segons la llei de l’oferta i la demanda. Calcula que per a una granja d’unes entre 80 i 100 vaques es podrien reclamar almenys uns 300.000 euros, encara que creu que la xifra podria ser fins i tot molt superior.

En la resolució, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència fa una estimació del que qualifica com a “benefici il·lícit (10 per cent sobre el valor del mercat afectat)” i que situa l’import total en més de 814 milions d’euros per al conjunt de les sancionades.

tracking