SEGRE

AVICULTURA ANÀLISI

El sector avícola de posta, en creixement des del 2012

Lleida compta amb 1,8 milions de gallines i produeix 44 milions de dotzenes d’ous || Exporta per valor de més de 6 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’avicultura de posta viu des del 2012 un constant creixement que ha suposat que Lleida hagi passat de comptar amb 1,297 milions de gallines a les 1,796 de l’any passat. Estem parlant d’un increment superior al 38 per cent. Paral·lelament, la producció va arribar als 44,330 milions de dotzenes d’ous davant poc més de 32 a l’inici del període, segons les dades oficials de la conselleria d’Agricultura.

El 2012 va ser un any d’una gran transcendència en el sector pel que fa a l’entrada en vigor de noves normatives comunitàries de benestar animal, que van provocar la desaparició de moltes explotacions, i per tant es va produir una caiguda molt marcada del cens de gallines.

El consum mitjà per càpita és de 254 ous, dels quals 136 s’ingereixen a la llar

La forma de cria del 98,8% de les aus de posta a les comarques de Ponent és en gàbies o a terra mentre que només una petita part (0,69%) correspon a gallines criades a l’aire lliure i tot just el 0,44% estan destinats a la producció ecològica.

Catalunya és la tercera potència a l’Estat en producció amb un 11,2%, només darrere de Castella-la Manxa (25,2%) i Castella i Lleó (17,3%). Així, Lleida s’atansa a representar el 4% de totes les dotzenes d’ous que surten de les granges espanyoles. I això tenint en compte que només té 44 de les 289 granges catalanes, mentre que a l’Estat les explotacions arriben a 1.291.

El gruix de la producció lleidatana és per a comercialització en el mercat interior. Malgrat això, les vendes en altres països van assolir els 6,3 milions d’euros. En el conjunt de l’Estat es van superar els 182 milions.

Després de la patacada que va suposar per als productors l’entrada en vigor de la nova normativa sobre benestar animal el 2012 que, per exemple, va ampliar l’espai per animal, ara està creixent la pressió dels animalistes contra la cria en gàbies. El 2016 el consum total d’ous va assolir els 254 ous per càpita. A les llars se’n consumeixen 136 per persona, un 53% del total.

tracking