SEGRE

ESNOTICIA

“Cal facilitar l'exportació de fruita”

El sector fructícola exigeix al Govern central que acceleri els acords amb països de fora de la UE per poder exportar més, davant de la saturació del mercat europeu || Proposa Mèxic i l’Argentina

Alguns dels nens que ahir van participar en un taller de fruita a la Fira de Sant Miquel.

Alguns dels nens que ahir van participar en un taller de fruita a la Fira de Sant Miquel.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector fructícola reclama al Govern d’Espanya que inverteixi més recursos en la negociació de protocols amb tercers països (els que no pertanyen a la Unió Europea) per accelerar els expedients i poder exportar més fruita. Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada tècnica La importància de l’exportació de fruita i productes agroalimentaris: necessitat i evolució, punts crítics i incidències, organitzada per Afrucat, Edullesa, Agroprés, Icea i Agrònoms en el marc de la Fira de Sant Miquel. Així ho va indicar Manel Simon, director general d’Afrucat, que va recordar que amb el veto rus de l’any 2015 els 80 milions de quilos de préssec i nectarina que es preveien exportar a aquest país es van haver de vendre al mercat europeu, que ha quedat sobresaturat, per la qual cosa les úniques solucions són promocionar-ne el consum i, sobretot, facilitar les exportacions a tercers països. “Catalunya i Espanya no poden tenir barreres amb tercers països. Necessitem que s’inverteixin més recursos humans. Els Estats Units i França tenen una capacitat negociadora molt més important que aquí”, va subratllar.

En aquest sentit, José Luis Guarga, director de l’Àrea d’Agricultura i Pesca de la delegació del Govern a Catalunya, va explicar en la seua ponència que cada Estat (o la UE) negocia amb els tercers països als quals vol exportar productes agroalimentaris uns acords sanitaris que després ha de certificar que compleix. Va assenyalar que l’any 2017 a Espanya es van firmar 88 acords i se’n van revisar vuitanta més i va detallar que el sector agroalimentari va exportar el 2017 tant a la Unió Europea com a tercers països per valor de més de 50.000 milions, sobretot oli, però també cítrics, carn i productes carnis, vi i hortalisses.

Per exportar productes agroalimentaris a tercers països són necessaris protocols sanitaris

Simon va citar Mèxic i l’Argentina com dos dels països als quals es podria exportar fruita, si Espanya aconseguís negociar i firmar amb ells sengles protocols. Sobre Mèxic, va precisar que si les seues males relacions amb el president nord-americà Donald Trump acaben amb una ruptura de les importacions de pomes dels EUA, “Espanya podria aprofitar per exportar a Mèxic”. Respecte a l’Argentina, va dir que en l’època anterior al kitchnerisme s’exportava molta poma i pera a aquest país, que després va quedar prohibida, i considera que ara “estaria bé atansar posicions per establir acords”.

Així mateix, va advertir que si el Brexit es materialitza, la Gran Bretanya es considerarà com a tercer país i per exportar s’hauran de passar els productes per la duana obligatòriament, per la qual cosa el director general d’Afrucat va plantejar instal·lar més potència frigorífica a Edullesa perquè augmentarà la feina.

El sector agroalimentari, per l’autocontrol de la seua qualitat Productors, patronal i distribuïdors del sector agroalimentari van insistir ahir en la necessitat d’autocontrolar la qualitat dels productes que ofereixen, més enllà dels controls a què els sotmet l’administració. En aquest sentit, el coordinador del màster en enginyeria agronòmica de la UdL, Estanislau Fons, va destacar que els sistemes d’“autoprotecció” interna redunden, al cap i a la fi, en benefici de tot el sector perquè, quan es detecta algun problema als productes, s’assenyala tothom i no només la firma afectada. Així les coses, la responsable de qualitat de Fruits de Ponent, Meritxell Abellana, va destacar que l’enrobustiment de la qualitat agroalimentària no és una obligació, sinó que s’ha d’assumir com un fet intrínsec. Igualment, la seua homòloga a Supsa, María José Sardoy, va remarcar la necessitat de mantenir el control de qualitat del producte en tota la cadena, també en el transport fins al punt de venda. Per la seua banda, David Coll, de Benfet, va subratllar la importància de tenir en compte les empreses de menys de 50 treballadors a l’establir les normatives, perquè representen el 75% de les firmes europees.

tracking