SEGRE

ESNOTICIA

Els Mossos faran controls a camions per evitar la pesta porcina

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar ahir després d’inaugurar la 64 edició de la Fira de Sant Miquel que els Mossos d’Esquadra controlaran camions de porcs a les carreteres com a mesura de prevenció per evitar l’entrada a Catalunya de la pesta porcina africana, que ja afecta diversos països europeus.

Fèlix Larrosa, Teresa Jordà, Ramon Farré i Joan Reñé, ahir en un estand de la Fira de Sant Miquel.

Fèlix Larrosa, Teresa Jordà, Ramon Farré i Joan Reñé, ahir en un estand de la Fira de Sant Miquel.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra faran controls a les carreteres de camions que transportin porcs per evitar l’entrada de la pesta porcina africana a Catalunya, que ja afecta aquests animals en diversos països europeus. Així ho va anunciar ahir la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, després d’inaugurar la Fira de Sant Miquel. Va afegir que la Generalitat prepara “una comissió interdepartamental” amb Interior, Salut, Economia, Treball i Territori i Sostenibilitat per abordar aquesta qüestió. “No escatimarem esforços”, va remarcar. Va admetre que “la pesta porcina africana és una amenaça latent des de fa anys” i va apuntar que l’alarma de la setmana passada a Bèlgica va motivar que la conselleria es reuneixi amb el sector i prengui mesures. En aquest sentit, va indicar que ha sol·licitat reunir-se diumenge amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que clausurarà la fira, i amb el sector, per tractar “de les inspeccions en origen, que ens vindrien molt bé”. “El ministre sap que, si la pesta entra, entrarà per casa nostra [Catalunya], però s’estendrà per la Península”, va afirmar. En canvi, va rebutjar prohibir les importacions, com va demanar JARC, amb l’argument que en un mercat lliure com l’europeu no és possible vetar-les. Amb referència al sector fructícola, Jordà va destacar l’increment de les exportacions de fruita en un any de 2,2 milions de quilos a 3,01 i va dir que l’actual campanya “no ha estat del tot desastrosa”. Així mateix, va incidir en la seua intenció de treballar de manera “permanent” amb el sector i va anunciar una reunió al novembre per preparar la pròxima campanya de la fruita.

Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va reivindicar “preus justos” per al sector agrari per aconseguir “retornar al camp la dignitat que es mereix”. Va apostar també per prendre mesures per afavorir la renovació generacional i va considerar que “el desenvolupament de l’Horta passa per posar en relleu les activitats tradicionals i promoure també la innovació i modernització”.

“No escatimarem esforços” perquè la pesta no s’estengui des d’altres països, afirma Jordà

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va qualificar la Fira de Sant Miquel d’“aparador de la producció i la comercialització agroalimentària de Lleida i punt de trobada de professionals” i va detallar les accions que la Diputació impulsa per potenciar el sector.

El president de la Cambra de Comerç, Joan Simó, va demanar mesures per revertir la despoblació rural, noves tecnologies al camp per generar nous negocis, connexió amb el corredor mediterrani, desdoblar l’N-240 fins al port de Tarragona i peatge gratis per a vehicles pesants entre les Borges i Montblanc.

Demanen una resposta europea per posar límit a l'epidèmia

Miguel Ángel Díaz, doctor en Veterinària, va apostar ahir perquè siguin les institucions comunitàries les que liderin la resposta dels estats a l’amenaça de la pesta porcina africana, després dels positius detectats en nou senglars a Bèlgica i dels 4.000 animals que hauran de ser sacrificats en aquest país. Díaz, que també ha sigut el coordinador de l’estudi monogràfic sobre l’evolució del sector del porcí a Espanya, patrocinat per Cajamar i que es va presentar ahir a Mercolleida, va apel·lar a més a la col·laboració activa de tots els agents del sector per frenar la propagació d’aquesta malaltia.

D’altra banda, Díaz va destacar que el porcí espanyol va produir 4,3 milions de tones de carn el 2017, davant dels 1,5 milions de tones produïdes el 1989, primer any en el qual els productors de l’Estat espanyol van poder exportar el seu producte a Europa. En aquest sentit, va indicar que “els miracles no existeixen, el que reflecteixen aquestes xifres és l’esforç”.

tracking