SEGRE

LLEIDA

UP exigeix la posada en marxa del pla d'arrancada de fruiters a la UE

Són 2.000 hectàrees que ‘sobren’ després del veto rus iniciat fa quatre anys || Reclamen a les administracions un segon programa de reconversió varietal

Pena i Cabré, ahir durant la roda de premsa.

Pena i Cabré, ahir durant la roda de premsa.M. MARQUÈS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos va exigir ahir la posada en marxa “per urgència” per part de la Unió Europea d’un pla per arrancar 2.000 hectàrees de fruiters de pinyol (que produeixen 80 milions de quilos) excedents pel veto rus imposat el 2014, ja que preveu una “brutal” crisi de preus l’any que ve. De la mateixa manera, també va demanar al ministeri d’Agricultura emprendre un segon pla de reconversió varietal per tal de respondre a les demandes del mercat.

El responsable nacional del sector de la fruita dolça d’UP, Francesc Pena, va assenyalar a la Fira de Sant Miquel “que si no se soluciona la crisi del sector després de quatre anys de veto rus, tindrem un hivern amb mobilitzacions, ja que hi ha molts pagesos endeutats que no poden aguantar més”.

Pena va explicar que aquest any la producció baixarà al voltant d’un 30% i “encara que no hi ha hagut una baixada de preus, aquests no són prou alts”. Va atribuir el problema al veto rus i va criticar el ministre d’Agricultura, Luis Planas, per no haver traslladat a la Unió Europea la urgència d’aplicar un pla per arrancar fruiters de pinyol. “Quan el PSOE estava a l’oposició, els socialistes van proposar aquesta mesura. Ara que poden demanar-ho a Brussel·les no han fet res”, va denunciar. “És un problema que l’ha de solucionar la Unió Europea, perquè si no l’any que ve patirem una brutal crisi de preus”, va manifestar.

Per la seua part, el responsable de fruita d’Unió d’Unions, Josep Cabré, va matisar que “suprimir aquestes 2.000 hectàrees de préssec i nectarina ajudaria els pagesos endeutats i donaria oportunitats als joves que actualment no tenen sortida al mercat”.

Unió de Pagesos també considera urgent “innovar en varietats” i per això proposa a les administracions aplicar un pla de reconversió varietal “per tornar a tenir competències al mercat”, va explicar Pena.

Així mateix, Cabré va tornar a denunciar “l’abús de preus continu de les grans distribuïdores”, per la qual cosa va exigir al departament d’Agricultura que finalitzi un protocol d’investigació per millorar el control de la venda de fruita. “Cal parar els peus als grans supermercats. ja n’hi ha prou de xantatge i abusos i això només s’aconsegueix amb inspeccions”, va assenyalar, i va anunciar que volen documentar a nivell estatal males pràctiques comercials.

La baixada de la producció ha causat un augment de preus però que amb prou feines notarà el pagès”, va destacar i va apuntar que “l’ideal seria treballar conjuntament productor i consumidor per disminuir el poder de les distribuïdores”.

A més, Pena també va explicar que es preveu una bona campanya de recollida de poma i “esperem que els preus no defalleixin i es mantinguin estables tot l’any”.

tracking