SEGRE

MACROECONOMIA SEGURETAT SOCIAL

"Revaloritzar les pensions segons l'IPC pot fer perillar el sistema"

Segons el Fons Monetari, que demana més cotitzacions i vincular l’edat de jubilació amb l’esperança de vida || Alerta que cal equilibrar ingressos i despeses

La cap de la missió de l’FMI per a Espanya, Andrea Schaechter.

La cap de la missió de l’FMI per a Espanya, Andrea Schaechter.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit que actualitzar les pensions d’acord amb l’IPC, tal com ha recomanat el Pacte de Toledo, podria fer “perillar la sostenibilitat financera” del sistema públic de pensions, i afirma que aquesta mesura ad hoc no pot dur-se a terme si no forma part d’un paquet de reformes “integral”.

Els tècnics de l’FMI, que han visitat Espanya en el marc de la seua revisió anual de l’economia, coneguda com a Article IV, calculen que vincular la revalorització de les pensions a la inflació de forma permanent afegiria un cost aproximat d’entre un 3% i un 4% del PIB al desemborsament per aquestes prestacions d’aquí al 2050, segons les previsions demogràfiques i macroeconòmiques actuals.

Proposa elevar la cotització mínima dels autònoms i incrementar els ingressos màxims

Segons l’FMI, un augment “de tal magnitud” en la despesa estructural ha de veure’s “contrarestat” per altres mesures estructurals i esmenta, entre aquestes, l’increment de la cotització mínima per als autònoms i dels ingressos màxims subjectes a cotització, així com vincular directament l’edat legal de jubilació a l’esperança de vida.

Adverteix que llevat que existeixi una “correspondència plena” entre l’augment d’ingressos i la despesa addicional prevista, no podrà evitar-se una “futura reducció” de les pensions, encara que sigui “moderada”, per la qual cosa demana al Govern central “transparència” perquè els futurs jubilats puguin decidir informats sobre la seua vida laboral i els seus estalvis.

L’FMI afegeix que de cara al futur, l’envelliment de la població implica que el sistema de pensions s’enfrontarà al repte que menys cotitzadors hauran de finançar un nombre creixent de jubilats.

“Les reformes passades van respondre amb mesures apropiades des del punt de vista financer per alleujar la pressió sobre el sistema de pensions, però la reducció esperada en les prestacions futures ha posat en dubte l’acceptabilitat social de les reformes”, admet.

“La societat espanyola es troba en una situació desafiadora, igual com qualsevol altra amb una societat envellida en la qual menys contribuents financen més pensionistes”, afirma la cap de la missió per a Espanya de l’FMI, Andrea Schaechter.

Considera vital “mantenir l’esperit” de les reformes dels últims anys, sobretot la laboral i la flexibilitat salarial, i fer més atractiva la contractació fixa, abaratint el seu acomiadament i donant-li certesa legal. Reclama un esforç addicional per reduir el deute i abaixar el dèficit a l’1,8% del PIB el 2019. Creu que els pressupostos del 2019 han de ser realistes i prudents. En matèria fiscal, defensa passar més béns i serveis dels tipus reduïts al tipus general d’IVA, augmentar els impostos mediambientals i eliminar exempcions fiscals.

El creixement s’alenteix i apunta a més impostos

L’FMI ha rebaixat una dècima, fins al 2,7%, la seua previsió de creixement de l’economia espanyola per a aquest any, els grans reptes de la qual són el deute, l’ocupació i la productivitat, i ha reclamat que els pròxims pressupostos siguin creïbles i prudents en la previsió d’ingressos.

tracking