SEGRE

RAMADERIA SANITAT

“Per evitar la pesta porcina hem de ser autosuficients en garrins”

JARC reclama una cimera de ramaders, importadors i integradors || Lleida va importar 535,91 tones al juliol, més del doble que el mateix mes del 2017

Imatge d’una granja de porcs de la província de Lleida.

Imatge d’una granja de porcs de la província de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Jaume Bernís, responsable del porcí de JARC, va advocar ahir perquè el sector aconsegueixi autoproveir-se de garrins sense necessitat d’importar exemplars des de l’estranger amb l’objectiu de reduir el risc que la pesta porcina africana (PPA) arribi a Catalunya. D’aquesta manera, Bernís va instar ramaders, importadors i integradors a reunir-se per posar en comú els excedents, ja que “les xifres demostren que, si hi ha voluntat i responsabilitat per part del sector, no cal que entrin garrins de fora del país”. Així mateix, va recordar que l’administració “està lligada de mans” perquè “no pot prohibir la importació de garrins”. No obstant, va convidar els poders públics a liderar un espai de diàleg al sector per aconseguir l’objectiu de l’autoproveïment en el porcí. En aquest sentit, tal com va avançar SEGRE, la conselleria d’Agricultura ja ha vetat la importació d’exemplars a les granges que no arriben als 65 punts a l’enquesta de bioseguretat. La mesura, encaminada igualment a evitar l’arribada de la PPA, afecta el 60 per cent de les granges lleidatanes, un total de 1.544 explotacions, segons les dades facilitades per la mateixa conselleria, que no inclouen els ramaders del Solsonès. Bernís va alertar que si la PPA arriba a Catalunya “podria significar la ruïna econòmica del sector al frenar de cop les exportacions”. En paral·lel, les comarques de Ponent van importar durant el mes de juliol 535,91 tones en garrins i porcs de menys de cinquanta quilos per valor d’1,10 milions d’euros, d’acord amb les dades publicades pel ministeri d’Indústria. Aquesta quantitat dobla amb diferència la registrada el mateix mes de l’any anterior, quan el volum d’entrada d’aquests exemplars va arribar a 244,06 tones, assolint un valor de 0,73 milions.

En un altre ordre de coses, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va transmetre dilluns passat un missatge de “tranquil·litat i seguretat” en les mesures adoptades per frenar l’arribada de la PPA a Espanya en el marc de la trobada amb els consellers del ram de les comunitats autònomes amb motiu de la celebració del Consell Consultiu i de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. “He transmès als consellers un missatge de tranquil·litat i seguretat, però també alhora de vigilància i seguiment”, va explicar en aquest sentit Planas, que també els va informar de les actuacions que es portin a terme a l’Estat en coordinació amb les autoritats europees.

tracking