SEGRE

RAMADERIA PRODUCCIÓ I SANITAT

Lleida, entre les zones amb menors costos del porcí entre els líders

Amb 1,368 euros per quilo canal, només superior a la mitjana de Dinamarca, el Brasil i els Estats Units || La UE aprova les normes que limiten l’ús d’antibiòtics

Imatge d’una granja de porcs a la comarca del Pla d’Urgell.

Imatge d’una granja de porcs a la comarca del Pla d’Urgell.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de porcí de Lleida es troben entre els més competitius per costos de producció entre els líders mundials. Així es desprèn d’un estudi elaborat pel Consell de Desenvolupament Agrícola i Horticultural (AHDB per les sigles en anglès) i l’informe sobre l’evolució del sector elaborat per la conselleria d’Agricultura. En concret, el cost de producció d’un quilo de porcí en canal a Catalunya l’any passat es va situar en els 1,368 euros, una xifra que entre els líders europeus només és millorada per Dinamarca, amb 1,35 euros.

Els més competitius entre els grans es troben a l’altre costat de l’Atlàntic, amb els tot just 0,98 euros dels Estats Units i els 1,05 euros del Brasil. Mentre que Catalunya i el conjunt de l’Estat tot just va disminuir costos l’any passat, els ramaders danesos van aconseguir reduir-los en un 4 per cent, al Brasil la reducció va ser d’un 5 per cent i els nord-americans van aconseguir reduir la ràtio en un 7 per cent, el millor resultat dels divuit països productors analitzats per l’AHDB. Crida l’atenció que Alemanya és un dels pocs líders en producció que va incrementar costos l’any passat, amb un 2 per cent més, fins a 1,56 euros.

La diferència de costos entre Europa i els Estats Units i el Brasil és a causa, en gran manera, de les estrictes normatives que han de complir els ramaders comunitaris en matèries tan dispars com el benestar dels animals i el medi ambient.

Precisament, els governs de la Unió Europea van fer ahir l’últim pas per aprovar les noves normes sobre medicaments veterinaris i pinsos medicats, que entre altres novetats limita l’ús d’antibiòtics en ramaderia i enforteixen el marc de controls i vigilància farmacològica.

Les normatives les han de firmar ara les dos institucions europees amb poders legislatius (Parlament Europeu i Consell de la UE) i posteriorment es publicaran al Diari Oficial de la Unió Europea. Les seues disposicions, tanmateix, no s’aplicaran totalment fins a finals de l’any 2021.

Entre altres punts, aquestes noves regles estableixen les obligacions per a les empreses dedicades a comercialitzar pinsos medicats.

tracking