SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

Tres de cada deu granges de porcs suspenen en bioseguretat

Apunta a deficiències en les tanques perimetrals i en el control d’accés || Subratlla que el marge de benefici per al productor va caure més de 16 euros l’any passat

Jaume Bernis, responsable de porcí de JARC, ahir, a Lleida.

Jaume Bernis, responsable de porcí de JARC, ahir, a Lleida.ISMAEL CHIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 30% de les granges de porcs de Catalunya no compleixen al peu de la lletra les mesures de bioseguretat, segons va manifestar ahir el responsable de porcí de JARC, Jaume Bernis. En aquest sentit, va assenyalar que, davant de l’amenaça de la pesta porcina africana, que al setembre es va detectar a Bèlgica, és fonamental que totes les explotacions compleixin aquestes cauteles a fi de contenir la malaltia més enllà de les fronteres. Bernis va indicar que les principals carències en bioseguretat es troben en relació amb el manteniment i suficiència de les tanques perimetrals i en el control d’accés.

No obstant, va assenyalar que els productors de Lleida són dels que més compleixen en qüestions de bioseguretat de tot Catalunya. Amb tot, va demanar “contundència” tant al sector com a les administracions per aconseguir que Catalunya continuï lliure de PPA. Així, va recordar que els productors porcins catalans exporten una part significativa de la seua producció a l’estranger. Per això, va advertir que, si aquesta malaltia entrés i les fronteres es tanquessin, el sector cauria en una profunda crisi.

De fet, Bernis va posar èmfasi que l’augment de les importacions de porcí a la Xina, Romania, Hongria i Txèquia, tots països afectats per la PPA, van contribuir que els preus es recuperessin al llarg de l’any passat. Així, va recordar que, el gener del 2018, el preu de venda dels porcs estava per sota de costos. Tanmateix, l’increment de les exportacions a partir de l’estiu, va explicar, va estimular els preus i, finalment, el benefici mitjà del productor l’any passat es va situar en 4,45 euros per animal. Això és 16,55 euros menys que el 2017, a causa de l’increment de la producció mundial, l’encariment de les matèries primeres, sobretot del pinso, i l’augment dels costos de producció pels carburants.

Les mosques transmeten la pesta porcina africana a porcs Científics danesos han descobert que les mosques xucladores que hi ha als estables poden transmetre la pesta porcina africana als porcs. En aquest sentit, tal com va explicar René Bodker, investigador principal del projecte, el contagi es produeix quan els porcs ingereixen mosques que, prèviament, han entrat en contacte amb animals infectats amb la PPA. No obstant, aquests insectes només poden transmetre la malaltia als porcs entre sis i dotze hores després d’haver estat en contacte amb sang dels malalts. En un altre ordre de coses, les granges de Lleida van importar 418,81 tones d’exemplars porcins de menys de 50 quilos a l’octubre, segons dades del ministeri d’Indústria. Aquesta xifra, que està 3,14 tones per sota de la del mateix mes del 2017, pertany al primer mes sencer amb presència de la PPA a Bèlgica. La majoria dels animals importats, 297,97 tones, procedien d’Holanda.

tracking