SEGRE

FIRES 56 FIRA DE L?OLI VERGE EXTRA I LES GARRIGUES

La Generalitat destina 2,4 milions a la construcció de l'arxiu de les Garrigues

La DO demana que es desenvolupin polítiques per frenar la despoblació a la comarca

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, degustant un dels olis de la Fira de l’Oli.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, degustant un dels olis de la Fira de l’Oli.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, van anunciar ahir a la Fira de l’Oli de les Borges que destinaran 2,4 milions d’euros a la construcció de l’arxiu de les Garrigues. El president de la DO Garrigues va demanar a Torra que es despleguin polítiques per assegurar el relleu generacional al sector.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, van anunciar ahir en el marc de la 56a Fira de l’Oli Verge Extra i davant dels alcaldes de les Garrigues la construcció de l’arxiu comarcal, al qual el govern català preveu destinar 2,4 milions d’euros i que podria començar a construir-se aquest mateix any. Torra va assegurar que aquest projecte és un “deute pendent” amb les Garrigues i que ara només quedaran pendents de construir els arxius de l’Alta Ribagorça i del Moianès. Torra va assenyalar que “qualsevol país que creu que les persones i la cultura han d’estar al centre de la seua política sap que necessita que la política arxivística estigui al màxim nivell”. Torra va assegurar que l’arxiu “no és només un edifici on es conserva el patrimoni que s’ha generat, sinó un centre que irradia cultura”. Per la seua banda, Borràs va assegurar que aquest és un “projecte important en el qual estàvem molt compromesos”, perquè està vinculat amb una iniciativa ambiciosa de la “Generalitat de la República, que va visualitzar una xarxa d’arxius comarcals per al país que va quedar interrompuda per la Guerra Civil i el franquisme”. Borràs va apuntar que “ara es posarà en marxa la licitació” i el període de construcció serà entre aquest any i el 2021. El nou arxiu s’ubicarà a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, a tres-cents metres de l’ajuntament, i comptarà amb una superfície de 1.292 metres quadrats.

Torra i Borràs van aprofitar la visita al Pavelló de l’Oli per conèixer productors d’oli que es donen cita al certamen i degustar els diferents olis produïts al territori. Ho van fer acompanyats per la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

El president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, va traslladar a Torra la necessitat d’implantar polítiques per frenar la despoblació dels municipis i l’envelliment de la població de les Garrigues (un de cada quatre veïns té més de seixanta-cinc anys). Dalmau també va explicar al president que és necessari fixar i atreure els joves per assegurar “el relleu generacional i el futur del sector de l’oli”. Dalmau va assenyalar que “els joves estan preparats i van on veuen futur” i va apuntar que s’haurien de millorar “les comunicacions o desplegar la fibra òptica”. “Els pobles són cada vegada més petits i la gent és més gran i pot arribar el dia en què no tinguem ningú per fer oli i això seria un gran problema”, va dir Dalmau.

Respecte a les peticions del president de la DO, Torra va apuntar que són conscients de la problemàtica i treballaran amb la Diputació per al desplegament de polítiques i actuacions en aquesta línia.

Al llarg de la jornada d’ahir, en el marc de la fira es va presentar una nova carta d’olis verge extra i la marca Pa de Ronyó, de la mà dels cuiners Sergi i Xavier Torres. També es va fer la nova bandera de les Borges Blanques (vegeu més informació a la pàgina 4).

“Costa trobar un producte millor que el que tenim” El president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, va explicar que “tenim un producte que es pot portar a qualsevol mercat i que difícilment pots trobar-ne un de millor”, en relació amb l’oli que produeixen les cooperatives del territori. En aquest sentit, Dalmau va assenyalar que el repte de futur per a la DO és obrir nous mercats i noves possibilitats de comercialització. “Hem d’explicar a la gent que a banda de la qualitat organolèptica del producte, té una seguretat en una alimentació saludable i uns bons hàbits” per aconseguir “la diferenciació al mercat”. D’altra banda, la denominació d’origen va celebrar ahir un acte d’agermanament amb el departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, degustant un dels olis de la Fira de l’Oli.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, degustant un dels olis de la Fira de l’Oli.ITMAR FABREGAT

tracking