SEGRE

PORCÍ BALANÇ

UP alerta de l'amenaça sanitària per al sector porcí aquest 2019

Reclama la declaració d’emergència cinegètica pels focus a Bèlgica || Els productors tanquen el 2018 amb un marge mitjà de 0,04 euros/quilo per animal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va manifestar ahir la seua preocupació davant d’una possible entrada en territori català i a l’Estat de la pesta porcina africana (PPA) detectada en senglars a Bèlgica. Davant d’aquesta situació, el responsable del sector porcí, Rossend Saltiveri, i el d’explotacions ramaderes, Santi Querol, van defensar que cal treballar “amb fortes mesures de bioseguretat”, tant a les granges com en el control de la població de senglars.

En aquest sentit, Saltiveri va demanar al Govern la declaració d’emergència cinegètica als territoris amb poblacions de senglars superiors a vuit exemplars per quilòmetre quadrat de densitat mitjana durant la temporada de caça, com marca la normativa, i que “actuï en conseqüència”. També reclama extremar els controls en els moviments d’animals i campanyes d’informació dirigides als caçadors.

Segons UP, els ramaders han fet un “gran esforç” per millorar la gestió de l’aigua

D’altra banda, UP va fer un balanç del sector porcí durant el 2018 positiu, marcat per l’“estabilitat” i “consolidació” del sector, encara que la Llotja de Mercolleida va marcar un preu inferior respecte a la mitjana del 2017. El valor mitjà dels preus del sector va ser el 2018 d’1,13 euros per quilo, amb un marge de 0,04 euros el quilo, mentre que el 2017 va ser d’1,25 euros per quilo viu, encara que aquell va ser un any excepcionalment bo, segons Saltiveri, de forma que va dir que el de l’any passat és més conforme als dels resultats de 2015 i 2016.

Santiago Querol i Rossend Saltiveri, poc abans de la roda de premsa.

Santiago Querol i Rossend Saltiveri, poc abans de la roda de premsa.J.MARTINEZ

tracking