SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

Pomes i peres es paguen en origen a prop de 65 cèntims i a 1,50 euros a la botiga

Segons dades de la conselleria d’Agricultura, amb grans oscil·lacions segons categories al sortir de les centrals || La Generalitat ofereix aquesta campanya preus als dos extrems de la cadena

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.

Imatge d’arxiu de collita de poma en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura situa els preus de les pomes i les peres al sortir de les centrals fructícoles entorn dels 0,65 cèntims d’euro el quilo, i per la seua banda els consumidors paguen per aquesta fruita de l’ordre dels 1,50 euros. Així es desprèn de la informació de l’Observatori Agroalimentari de Preus i dels Preus de Referència de la Fruita de Llavor.

En el cas dels preus en origen, ofereix dades de preus sense tenir en compte l’IVA, el cost de confecció, comissions ni transport. En el cas de la pera blanquilla, la forquilla se situa entre els 58 i els 81 cèntims d’euro. D’altra banda, per a la conference, la pera de més producció a la província, les oscil·lacions se situen entre 56 i 79 cèntims. La mitjana dels preus en origen s’atansa als 61 cèntims d’euro. Aquests preus corresponen a la tercera setmana de gener.

Madrid afirma que el sector dels cítrics “té futur” i cita mesures de promoció i organització

En el cas dels preus al consumidor, el departament que dirigeix Teresa Jordà situa la mitjana en 1,39 euros el quilo la primera setmana de gener, tot i que en plenes dates nadalenques, i en 1,46 euros la segona setmana, l’última de la qual ofereix dades.

Pel que fa a pomes, la Generalitat analitza la situació del mercat en origen de cinc varietats diferents: golden, gala, granny smith, roges americanes i fuji. Els preus en el cas de segones categories van de 35 a 39 cèntims el quilo, i els calibres més grans van dels 73 cèntims en roges americanes i l’1,02 euros per a fuji de més mida. A la golden, la de més producció, el preu de la primera categoria oscil·la dels 52 als 76 cèntims al sortir de central. El consumidor, tanmateix, va començar l’any pagant 1,35 euros per un quilo de pomes, mentre que a la segona setmana de l’any la compra va costar 1,50 euros.

Així consta a les dades del departament, que en el cas de la venda al detall no fa distincions per varietats ni tampoc per calibres.

En un altre ordre de coses, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va defensar ahir que el sector dels cítrics “té futur” tant a Espanya com a la Unió Europea malgrat les dificultats a les quals s’enfronta actualment, però alhora va emfatitzar que són necessàries mesures de promoció i organització per continuar sent “el primer exportador mundial”.

El preu dels cítrics s’ha enfonsat després de l’entrada en vigor d’un acord entre la Unió Europea i Sud-àfrica que ha disparat l’entrada de mandarines i taronges d’aquest país.

La UE vol accelerar la negociació de la nova PAC La Presidència romanesa de la Unió Europea va presentar ahir el seu programa de treball per als propers sis mesos, en els quals vol avançar en les negociacions del paquet legislatiu de la reforma de la PAC, en el context del futur Marc Financer Pluriennal. Segons el ministeri d’Agricultura espanyol, la Presidència va proposar al consell d’Agricultura d’ahir un debat sobre el nou model d’aplicació al reglament de plans estratègics i sobre el reglament de l’organització comuna de mercats. En aquest sentit, Luis Planas va assenyalar que aquest pla d’avanç de la Presidència romanesa és molt important, ja que s’ha de treballar per arribar a un gran acord i evitar excessives demores. El ministre entén que el fet que encara no estigui aprovat el Marc Financer Pluriennal dificulta la tasca de planificació estratègica. Espanya reivindica, amb dinou estats membres més, mantenir el pressupost.

tracking