SEGRE

AGRICULTURA OLI

La DO Garrigues ampliarà territori en 17 municipis amb 800 ha d'olivera

Un projecte molt més modest que el polèmic que va haver de ser retirat || Aquest compta amb un ampli consens i pot ser una realitat en un any i mig

Imatge d’arxiu de producció d’oli d’oliva verge extra.

Imatge d’arxiu de producció d’oli d’oliva verge extra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Denominació d’Origen Garrigues ha aconseguit un ampli consens per ampliar el seu territori en un total de 17 municipis limítrofs de la seua actual superfície, en la línia del projecte avançat per SEGRE fa ara un any. Es tracta d’un terreny amb unes 30.000 hectàrees de cultius, de les quals unes 800 són d’oliveres. Així ho va explicar ahir el president de la DO, Enric Dalmau, que va apuntar que aquest pla és molt més modest però també més realista i que ha obtingut un consens superior al 80% dels interessats davant l’anterior, que havia provocat una gran controvèrsia i que finalment va ser retirat. L’anterior preveia duplicar les seues hectàrees i incorporar totes les comarques del pla de la província de Lleida.

Dalmau va explicar que ara ultimen l’elaboració de l’informe que han de presentar a la conselleria d’Agricultura perquè li doni suport i el traslladi a Madrid.

Posteriorment, el ministeri també ha de donar-hi el vistiplau i elevar el cas a la Unió Europea, per aconseguir l’aprovació definitiva. Estem parlant d’uns tràmits que poden tardar entre un any i mig i dos anys. En l’estudi tècnic s’inclouen múltiples dades, com per ezemple anàlisi de terra, de fruits i d’oli.

Malgrat que els municipis de l’ampliació tenen una superfície d’oliveres limitada i en secà, Enric Dalmau destaca que es tracta d’una zona amb grans potencialitats i que comptarà amb aigua del Segarra-Garrigues. Si una hectàrea de secà produeix una mitjana de mil quilos d’olives, una en regadiu en pot generar de 5.000 a 8.000.

La DO considera clau la seua ampliació per incrementar producció, un creixement necessari per emprendre la conquesta de nous mercats exteriors. Per exemple, la tarragonina DO Sirurana engloba set comarques i té el doble de producció que la lleidatana.

La Denominació d’Origen Garrigues agrupa en l’actualitat 23.000 hectàrees d’oliveres. Són un total de 27 municipis i 24 cooperatives i 17 molins on es produeix un oli d’oliva arbequí d’altíssima qualitat i reconegut mundialment.

tracking