SEGRE

MACROECONOMIA ANÀLISI

El sector agrari català va caure un altre 1,7% l'any passat

Nou exercici en negatiu després de perdre un 3,1% del seu valor afegit brut el 2017 || És l’activitat amb pitjors resultats

La construcció és el sector que més va créixer a Catalunya el 2018.

La construcció és el sector que més va créixer a Catalunya el 2018.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’evolució econòmica del sector agrari torna a tenyir-se de roig. El Valor Afegit Brut del sector primari català va caure un 1,7% l’any passat, segons les dades fetes públiques per la conselleria d’Economia. El departament que dirigeix Pere Aragonès apunta que la baixada és més suau que la registrada el 2017, quan va retrocedir un 3,1%. A més a més, apunta que les dades d’avenç del conjunt del 2018 facilitades per la conselleria d’Agricultura mostren un descens de la producció final agrària tant en termes reals com també en valor.

De fet, el sector agrari és l’únic que ha evolucionat trimestre rere trimestre a la baixa. Va començar l’any amb una caiguda del PIB d’un 3,2%, mentre que en segon trimestre va marcar un -1,7%. El tercer trimestre va esmorteir la caiguda a un 0,9% i entre setembre i desembre la reducció va ser d’un 1,1%.

Economia apunta que el consum millora per l’ocupació i “la incipient recuperació salarial”

Només la indústria va tenir una caiguda del PIB l’any passat, però únicament en el quart trimestre, d’un 1,5%, després d’evolucions a l’alça entre gener i agost. Es tracta del primer descens des de la recuperació econòmica l’any 2014. Malgrat tot, la mitjana anual presenta un creixement de l’1,7% del PIB el 2018. La construcció va créixer un 4,9% i els serveis ho van fer en un 3%.

Així les coses, el Producte Interior Brut de l’economia catalana va créixer un 2,6% en termes anuals, per sobre de la mitjana estatal i de la Unió europea, encara que per sota del 3,4% que va arribar a marcar el 2017.

A l’hora d’analitzar el consum privat, la conselleia d’Economia apunta que s’observen senyals desiguals. “D’una banda, el creixement sòlid de l’ocupació i la incipient recuperació dels salaris impacten positivament en la renda de les llars i són elements que donen suport al creixement del consum. I de l’altra, el comerç al detall mostra una certa millora, però en canvi les matriculacions de turismes van a la baixa”, apunta, referint-se a dades del 2018. Aquesta any les vendes de cotxes a Lleida han repuntat al gener un 7% (vegeu la informació de la pàgina 24).

tracking