SEGRE

Amb un Brèxit dur el consumidor del Regne Unit pagarà la fruita un 18% més cara

Imatge de l’inici de la campanya de préssecs i nectarines a la província.

Imatge de l’inici de la campanya de préssecs i nectarines a la província.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consumidors britànics pagaran les fruites que importen de l’Estat espanyol més cares si finalment no hi ha acord en la retirada del Regne Unit de la Unió Europea i s’implanta un Brèxit dur, segons ha anunciat avui Afrucat. Aquest increment de preu, si s’apliquen els drets aranzelaris en el marc de l’OCM, representaria un 18% en préssecs i nectarines, entre un 4 i un 9% en peres i pomes, un 20% en albercocs, entre un 6 i un 12% en cireres, un 16% en mandarines i entre un 3 i un 16% en taronges.

Actualment la fruita espanyola té un pes desigual en el mercat anglosaxó. En els darrers anys Espanya hi exporta una mitjana de 325 milions de quilos: 8 milions de quilos de poma, més de 70 milions entre préssecs i nectarines, 95 milions de taronges i uns 150 milions de mandarines. D’aquests, Catalunya exporta 35 milions de quilos: 4,5 milions de quilos de poma, més de 25 milions entre préssecs i nectarines, 1,5 milions de taronges i uns 4 milions de mandarines.

Pel que fa a volums, el Regne Unit és el destí del 4% de la producció de préssecs i nectarines espanyols i del 5% dels catalans, del 2% de la poma espanyola i catalana i menys de l’1% de la pera dels dos.

Tot i aquestes xifres, per als britànics el préssec i la nectarina espanyols representen entre el 73 i el 80% del total que hi ha als lineals, la poma representa un 3% i la presència de la pera és pràcticament inexistent.

Segons Manel Simon, director general d’Afrucat, “tot i que el Regne Unit no representa un mercat rellevant en volums, sí que és tradicionalment un bon mercat pel que fa a preus i un mercat que valora el producte de qualitat i el paga millor. Per això moltes empreses segueixen molt de prop tots els canvis que es poden produir en encara no un mes”.

Segons Simon, “per a la producció catalana, no es valora una afectació significativa en cap de les espècies donat que en la llavor el volum és molt petit i en préssecs i nectarines no només som molt competitius, sinó que ens hem guanyat la presència en els lineals britànics per la qualitat i dolçor del nostre producte que ja fa anys que ha desbancat al producte italià malgrat que aquest és més barat que el nostre. El nostre posicionament és molt sòlid, ja que es tracta d’un posicionament per qualitat ”.

tracking