SEGRE

CUNICULTURA BALANÇ

El sector del conill continua en crisi, abocat al tancament d'explotacions

Per falta d’inversió i de relleu generacional, que provoca la caiguda de l’oferta || El marge per al productor és de 10 cèntims encara que pugen les matèries primeres

Imatge d’arxiu d’una explotació de conills a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de conills a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector cunícola continua arrossegant una lenta però persistent crisi que, malgrat l’augment de les cotitzacions de les últimes setmanes, no ha evitat que continuïn tancant explotacions per tot el territori català. És més, aquest augment dels preus és conseqüència directa del manteniment de la demanda i de la reducció del nombre d’explotacions, de forma que s’ha provocat una dràstica reducció de sacrificis als escorxadors catalans.

Segons el ministeri d’Agricultura, amb dades del mes de novembre de l’any passat, el nombre d’animals sacrificats a Catalunya va descendir aquell mes fins als 828.000 conills, un 11,08 per cent menys que el novembre del 2017.

Fins al novembre el nombre de conills sacrificats a Catalunya va descendir un 4,78 per cent

En l’acumulat dels primers 11 mesos de l’any passat aquest descens se situa en el 4,78 per cent amb poc més de 10,3 milions de conills sacrificats.

Segons l’actual president de Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya (FACC), Josep Guasch, moltes explotacions no han pogut resistir els anys de forta crisi de preus passats. Així, incapaços de poder invertir per actualitzar les seues granges, molts productors s’han vist abocats a tancar els seus negocis.

A això se li afegeix un altre greu problema, com és el del relleu generacional. El sector està envellint i no existeix un relleu generacional que reculli el testimoni perquè consideren que el sector cunícola no és atractiu per guanyar-se la vida.

“A més –segons Guasch– les actuals cotitzacions de la carn d’1,95 euro/quilo, no són preus massa alts, sinó els mínims que un productor hauria de cobrar per continuar tirant endavant perquè amb els costos de producció amb prou feines queden 10 cèntims d’euro de marge al ramader”.

Jordi Coll, president de l’Associació de cunicultors de la Noguera, va explicar que a més la tendència del preu del pinso és alcista des de fa més d’un any i aquest marge s’anirà reduint.

A tot plegat s’afegeix, segons assenyala Rosa Centellas, responsable del sector cunícola de Jarc-Coag, que les explotacions que segueixen actives han de treballar amb nombroses dificultats davant de les retallades al llistat d’ús d’antibiòtics.

En un altre ordre de coses, el grup Vall Companys ha comprat la fàbrica gallega del grup Cunicarn, Celanova, que es dedica a la producció i elaboració de carn de conill, mitjançant la societat Avigal.

tracking