SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

La pujada de l'SMI i canvis en cotitzacions costen 27 milions als pagesos de Lleida

Aquest any, mentre que el sobrecost per al 2020 pot vorejar els 44 milions, segons Unió de Pagesos || Calcula que les restriccions mediambientals de la PAC fan perdre al sector prop de 25 milions

Treballs de recol·lecció de panís en una explotació d’Ivars d’Urgell.

Treballs de recol·lecció de panís en una explotació d’Ivars d’Urgell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les últimes reformes en matèria de cotitzacions socials i l’increment del Salari Mínim Interprofessional, que aquest any s’ha situat en els 900 euros mensuals, costaran als agricultors lleidatans una mica més de 27 milions d’euros aquest any. Així ho calcula Unió de Pagesos en una exhaustiva anàlisi de mesures econòmiques i reformes que exigeix al Govern de l’Estat i que el va portar a convocar una tractorada en diferents ciutats, com Lleida, dijous passat. La repercussió dels sobrecostos socials podrien vorejar els 44 milions d’euros a les comarques de Ponent els anys següents, d’acord amb les seues extrapolacions. Per això, insisteix en la necessitat d’aconseguir cotitzacions especials dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i silvicultors quan contractin treballadors assalariats. El sindicat afirma que així ho permet el Pacte de Toledo i que només es tractaria d’aplicar-lo.

L’organització agrària també considera que el Govern central podria, dins de la seua capacitat, prendre certes decisions en el marc de l’aplicació de la Política Agrària Comuna que podria alleugerir els costos de les explotacions. En concret, parla de l’eliminació del guaret obligatori, que penalitza amb uns 18,7 milions els pagesos de Catalunya. Tenint en compte que més de la meitat dels cereals es conreen a Lleida, estaríem parlant que deixar sense sembrar les hectàrees requerides representa deixar d’ingressar més de deu milions d’euros.

El sindicat afirma que el Govern de Sánchez pot adoptar mesures urgents per al camp

A més, no poder aplicar fitosanitaris als cultius fixadors de nitrogen implica una pèrdua d’ingressos fruit de no poder sembrar pèsols en aquesta superfície de més de deu milions d’euros.

Considerant que la superfície de cultius fixadors de nitrogen es deixés també en guaret per complir l’obligació de deixar superfícies d’interès ecològic, les pèrdues d’ingressos estimats fruit de l’obligació de deixar superfícies d’interès ecològic arribarien a Catalunya als 49,7 milions d’euros, dels quals més de 25 milions serien a Lleida. El sindicat reclama així mateix que el ministeri d’Agricultura deixi sense primes de la PAC aquells beneficiaris que tenen menys del 25 per cent dels seus ingressos del sector agrari.

Calcula que la mesura alliberaria més de 74 milions d’euros a Catalunya per destinar a altres polítiques en el marc de la Política Agrària Comuna. D’aquesta mesura, en quedarien exclosos els petits productors que cobren una quantitat inferior als 1.250 euros anuals.

Millora de la fiscalitat, des dels mòduls fins al gasoil del camp

Unió de Pagesos reclama mesures de caràcter fiscal. En el cas del gasoil agrícola, considera que les modificacions que planteja poden significar per als agricultors i ramaders catalans un estalvi de 61,48 milions d’euros anuals. Malgrat que en aquest cas no fa una extrapolació per a Lleida, tenint en compte que Ponent representa més del 40 per cent de l’activitat agrícola i ramadera, amb tota facilitat podríem estar parlant de més de vint-i-quatre milions d’euros. També advoca per una adequació dels mòduls i despeses de difícil justificació, una proposta que en el cas de Catalunya podria representar un estalvi en impostos de gairebé 12 milions d’euros.

tracking