SEGRE

CONSUM MERCAT

El preu en origen de l'oli d'oliva cau un 26 per cent l'últim any

Mentre que per al consumidor tot just s’ha abaratit un 17%, segons dades d’Estadística || Espanya compta amb una producció important però és curta en altres països

Presa de temperatura de l’oli d’oliva durant la producció.

Presa de temperatura de l’oli d’oliva durant la producció.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l’oli d’oliva segueix la tendència a la baixa. Al mercat en origen, la cotització per als productors acumula una caiguda del 26 per cent l’últim any, mentre que si la comparació es fa amb el 2017, l’ensorrament dels preus arriba a un 41 per cent, segons es desprèn de les dades que ha fet públiques el ministeri d’Agricultura. En concret, la cotització estimada per a l’oli d’oliva verge és de 2,21 euros el quilo aquest mes de març, mentre que la mateixa setmana de l’any passat arribava als 2,91 euros i el 2017 es valorava en 3,71.

La tendència a la baixa és molt més moderada en el cas dels preus que han de pagar els consumidors. En concret, entre el febrer d’aquest any i les mateixes dates del 2018, el preu s’ha reduït en un 17 per cent a Espanya, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. La situació del mercat preocupa especialment els productors, que consideren que el volum de producció no explica la caiguda tan espectacular dels preus en origen.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va afirmar ahir que la recol·lecció d’olives d’aquesta campanya a Espanya ha estat tardana, cosa que ha elevat les previsions inicials de producció fins a arribar als 1,74 milions de tones, una producció molt propera a la que es va registrar la campanya 2013/2014, que va ser rècord de producció de tota la sèrie històrica d’Espanya.

Aquesta producció s’emmarca, tanmateix, en un context internacional on altres països productors, dins i fora de la Unió Europea, han reduït les estimacions inicials. A més a més, les previsions d’exportacions apunten a la xifra rècord de 1.150.000 tones.

En aquest context, el ministeri reuneix avui la taula sectorial de l’oli d’oliva, en què s’examinarà la situació i s’estudiaran possibles solucions, sense descartar cap mena de mesures.

El sector insisteix en la possibilitat que la Unió Europea posi en marxa les mesures previstes per a casos de crisi, en concret l’emmagatzemament privat. El ministre demana prudència i afirma que cada vegada que es parla d’aquesta possibilitat es produeix una nova rebaixa del preu al mercat. De moment, a més, no s’haurien aconseguit els nivells previstos de preus perquè es posin en marxa les mesures d’urgència a la Unió Europea.

Més de 900 casos de xilel·la en cultius de finques d’Alacant

La conselleria valenciana d’Agricultura ha confirmat aquesta setmana un total de 925 nous positius de la Xylella fastidiosa a Alacant, dels quals 890 mostres són d’ametller, onze mostres de Polygala myrtifolia, vuit mostres d’Helichrysum italicum, set mostres d’albercoquer, tres mostres d’aladern i tres més de romer, a banda de dos mostres de prunera i una de Calicotome spinosa. Va afirmar que l’eradicació és una obligació i que la contenció no és una opció ni una decisió del País Valencià, que hauria de ser prèviament aprovada per la Comissió i pels Vint-i-set estats membres.

tracking