SEGRE

AGRICULTURA REGADIUS

Més de 120 joves s'incorporen al camp en cinc anys gràcies al reg del Garrigues Sud

Els regants preveuen passar de les actuals 9.000 hectàrees a 10.000 en els pròxims tres anys || L’adhesió garanteix el relleu generacional del sector en una de les comarques més envellides de Catalunya

Elohim Noguera, un dels joves que s’han incorporat al Garrigues Sud en els últims anys.

Elohim Noguera, un dels joves que s’han incorporat al Garrigues Sud en els últims anys.G.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 150 joves de les Garrigues s’han incorporat al sector agrari gràcies al regadiu en els últims cinc anys, segons les dades de la conselleria d’Agricultura. La xifra assoleix els 153 a tota la comarca, dels quals un 80% (122) són del Garrigues Sud i el 20% restant, del Segarra-Garrigues, en concret de Castelldans i Cervià. Segons els tècnics de la Generalitat, l’arribada del reg al territori ha estat decisiva perquè es desenvolupés ja que ha permès la incorporació de persones d’entre 25 i 35 anys, la qual cosa representa una garantia en el relleu generacional en una de les comarques més envellides de Catalunya. Actualment, el Garrigues Sud rega 9.030 hectàrees de Flix (a Tarragona, on hi ha la captació d’aigua), Bovera, la Granadella, Bellaguarda, Juncosa i els Torms i la pretensió és arribar a les 10.000 en els pròxims tres anys, gràcies a aquestes noves incorporacions.

La meitat d’aquests 153 nous pagesos van accedir al regadiu entre els anys 2013 i 2015 a causa, principalment, de l’arribada dels ajuts de la Política Agrària Comunitària (PAC) a través del Pla de Desenvolupament Rural que s’està portant a terme, segons va explicar el president de la comunitat de regants, Javier Pelegrí. A partir del 2015 va anar decreixent el nombre d’adhesions que, no obstant, s’ha mantingut en una vintena cada any des del 2016 fins al 2018 amb la mateixa tendència durant aquest 2019. Procedeixen tant de zones transformades en regadiu com d’àrees de secà.

El sistema de reg de suport a l’olivera i l’ametller es va posar en marxa l’any 1992 i s’ha anat completant per fases, la primera en finques de Bovera i Flix i després s’hi van anar integrant àrees de la Granadella, Bellaguarda, Juncosa i els Torms fins a arribar a les 8.000 hectàrees el 2007. A partir d’ara s’inicia una nova etapa per integrar mil hectàrees a les 9.000 que hi ha amb noves plantacions, principalment d’oliveres. Durant l’any 2018 hi va haver un consum rècord d’aigua a causa de la sequera (cinc milions de metres cúbics) i el reg per degoteig va aconseguir salvar la campanya de producció d’oli que, sense aquest sistema, s’hauria reduït sensiblement. Per ara, la comunitat agrupa uns 1.200 regants i la mitjana d’edat supera els cinquanta anys.

Partida de 800.000 euros per al telecontrol i millora de sistemes L’assemblea general del Garrigues Sud va aprovar diumenge una partida de 800.000 euros per posar en marxa sistemes de telecontrol. La comunitat ja ha invertit més de tres milions en la renovació de vora quatre-cents hidrants i a l’assemblea del mes d’octubre passat ja es va ratificar una inversió de 700.000 euros per renovar els de la zona de Flix i Bovera. Dels 2,2 milions de pressupost la major part anirà al bombeig, ja que el 70% dels diners es gasten en energia per a l’elevació de l’aigua a les basses. A més, es va renovar la meitat de la junta.

tracking