SEGRE

COMERÇ INTERNACIONAL

Trump amenaça exportacions de Lleida per gairebé 50 milions a l'any

El Govern dels Estats Units planeja imposar aranzels addicionals a l’oli d’oliva, el vi, els formatges i les mermelades || Pels ajuts de la Unió Europea a Airbus

Imatge d’arxiu de producció d’oli verge extra en una cooperativa lleidatana.

Imatge d’arxiu de producció d’oli verge extra en una cooperativa lleidatana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president dels Estats Units, Donald Trump, amenaça d’imposar aranzels addicionals a una llista de productes de la Unió Europea que, a la pràctica, pot amenaçar exportacions lleidatanes per valor de gairebé cinquanta milions d’euros anuals. Amb aquests plans, Trump pretén reaccionar als ajuts comunitaris a Airbus, en plena polèmica per la crisi de la nord-americana Boeing.

Els aranzels, que Washington calcula en prpo d’11.000 milions de dòlars, podrien afectar no només Airbus i la indústria de l’aviació, sinó també diversos productes alimentaris com el formatge, l’oli d’oliva, el vi, les melmelades i també alguns formatges.

El sector tornaria a pagar els plats trencats per un conflicte aliè, en aquest cas l’aeronàutic

En el cas de les empreses de Lleida, les més afectades serien les oleícoles. De fet, segons dades del departament de Duanes i Impostos Especials de l’Agència Tributària, l’any passat van enviar als mercats nord-americans oli d’oliva per valor d’una mica més de 45,50 milions de dòlars. També l’impacte seria significatiu en el cas dels cellers lleidatans, que creixen als Estats Units, i que al llarg de l’any 2018 van facturar 1,14 milions d’euros en aquest país. Les melmelades i confitures amb origen de Lleida i consumides a l’altre costat de l’Atlàntic van sumar de l’ordre de 330.000 euros i els formatges, tot just 45.500 euros addicionals, segons duanes.

Aquests aranzels addicionals no serien els primers amb què Donald Trump danya un sector agroalimentari espanyol, atès que els impostos a les olives negres han generat milions d’euros en pèrdues al sector productor andalús per la caiguda de les exportacions al mercat dels Estats Units.

Trump ha afirmat al seu compte personal de Twitter que durant “molts anys” la Unió Europea “s’ha aprofitat” de Washington quant a matèria comercial, per la qual cosa va exclamar: “Aviat s’acabarà!”. “Aquest cas [dels ajuts europeus a Airbus] porta en litigi catorze anys [a l’Organització Mundial del Comerç] i ha arribat el moment de l’acció. El Govern s’està preparant per poder respondre immediatament quan l’OMC emeti la seua conclusió pel que fa al valor de les contramesures dels Estats Units”, va declarar en un comunicat el cap de l’Oficina del Representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer. En cas de confirmar-se els nous aranzels nord-americans, el sector agroalimentari tornaria a ser castigat per un conflicte que, en principi, no té res a veure amb ell, com és en aquest cas el de la indústria de l’aeronàutica.

tracking