SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Els marges del porcí són els més baixos des del 2016 però amb expectatives de millora

La conselleria d’Agricultura estima en 6 cèntims per quilo el benefici al març, davant els 8 de l’any passat i els 17 del 2017 || La xifra d’exportacions comença l’any un 5 per cent per sota

Imatge de porcs presa en una de les granges de la localitat d’Alcarràs.

Imatge de porcs presa en una de les granges de la localitat d’Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector porcí va registrar un marge de benefici de sis cèntims d’euro per quilo d’animal viu d’engreix el mes de març, segons un informe de la conselleria d’Agricultura, i es tracta de la xifra més baixa des de l’any 2016. En concret, en aquestes mateixes dates de l’any passat, el marge del sector se situava en vuit cèntims i a l’exercici anterior s’arribava a unes dades especialment bones per a la producció, ja que es va assolir un marge de benefici de disset cèntims d’euro per quilo. El 2017 cal tenir en compte que va tenir un especial impacte en els resultats una demanda ferma per part del sud-est asiàtic, en especial de la Xina. Aquestes dades contrastaven a més amb un any 2016 en què els resultats dels ramaders estaven tenyits de roig amb pèrdues de quinze cèntims d’euro per quilo.

Malgrat que els resultats aquest any estan sent més modestos que els dels últims dos exercicis, les perspectives del sector són positives. Com ha publicat SEGRE, els problemes generats pels casos de pesta porcina africana (PPA) en diferents països estan incrementant els preus als mercats internacionals.

El 65% de la producció té com a destinació els mercats d’exportació a altres països

En especial destaca el cas de la Xina, on s’estan multiplicant els casos declarats de PPA, la qual cosa força al sacrifici de grans quantitats d’animals en la lluita contra la malaltia. A més, es tem que els problemes generats per la pesta en el gegant asiàtic siguin, en realitat, molt superiors als que es fan públics, davant dels dubtes que es generen sobre el fet que granges petites en les quals es produeix per a poc més que l’autoconsum s’estiguin informant de casos de PPA a les autoritats. En aquest context, s’espera que la Xina incrementi la demanda de carn de porc per cobrir el consum, cosa que es converteix en una oportunitat per al sector lleidatà i català, que es mantenen líders a l’Estat.

Tot això, malgrat que l’any ha començat amb dades d’exportacions un 5 per cent per sota dels de l’any passat, segons l’informe de la conselleria. A l’hora d’analitzar xifres interanuals apunta que les exportacions se situen en 1,21 milions de tones, la qual cosa representa el 65 per cent de la producció total.

Pel que respecta al balanç d’activitat de sacrifici per part dels escorxadors, l’estabilitat és la paraula que resumeix millor la situació en què es troben actualment. En concret, les dades dels últims dotze mesos situen la producció en 1,87 milions de tones.

Costos controlats però amb uns mercats amb tendència a l’alça Els costos de producció del porc d’engreix es mantenen estables en el que va d’any, assentats en 1,07 euros per quilo. L’últim informe de la conselleria d’Agricultura apunta que la tendència de preus en el cas dels pinsos és baixista, en concret amb una baixada de dos euros per tona al llarg del mes de març passat de manera que va quedar situat en una mitjana de 275. L’any passat, el pinso obligava els ramaders a un desemborsament de 263 euros per tona. Paral·lelament, els preus que es van registrar al mercat van acumular un repunt de deu cèntims d’euros al llarg del mes de març passat, recorda el departament que dirigeix Teresa Jordà, que situa el preu de venda net en els 1,13 euros per quilo de porc viu. D’aquí es desprèn el marge de benefici de sis cèntims d’euro per quilo. Si l’anàlisi es fa dels últims dotze mesos, el marge acumulat és de quatre cèntims d’euro.

tracking