SEGRE

Tres de cada cinc pomes dels supermercats espanyols són d'origen estatal

El percentatge arriba al 80% en el cas de les peres

Representants del Comitè de fruita de llavor de Fepex aquest dimecres a Lleida.

Tres de cada cinc pomes dels supermercats espanyols són d'origen estatalAfrucat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres de cada cinc pomes que es troben als lineals de venda dels supermercats espanyols són d'origen estatal, segons es desprèn d'Infolineal, un informe elaborat per Afrucat que ha detectat en els darrers quatre anys un canvi de tendència que millora el posicionament de la poma produïda a l'Estat. La resta provenen, majoritàriament, d'Itàlia (17,1%) i França (9,5%). Pel que fa a la pera, la presència d'aquesta fruita no ha variat pràcticament en aquest període i es manté un predomini de les peres estatals en els supermercats del 80%. El 20% restant prové, sobretot, de Xile (8,9%), Portugal (3,9%) i Itàlia (1,7%). El darrer informe ha observat que totes les pomes i peres que oferien aquest abril als seus lineals cadenes com és el cas de Bonpreu, Plusfresc, Esclat i Eroski eren d'origen estatal.

El president del Comitè de fruita de llavor de Fepex, Joan Serentill, ha recordat que en el primer Infolineal publicat el 2015 una de cada dues pomes consumides a l'estat espanyol eren d'importació. El darrer informe, corresponent a aquest abril, "confirma el canvi que s'ha operat en moltes cadenes que han apostat pel producte estatal" i, d'aquesta manera, la reducció "en més de 20 punts de la presència de poma d'importació als lineals". Serentill ha valorat positivament "el gir que han donat moltes cadenes, sobretot les de capital estatal, afavorint el nostre producte" però "hem d'esperar a veure si es consolida en els propers anys".

Segons el director general d'Afrucat, Manel Simón, aquestes dades "responen no només a un nou comportament del consumidor que prefereix la fruita pròpia, sinó també al treball del sector que ha renovat plantacions amb clons més adaptats oferint així una poma de més qualitat i més competitiva".

Aquest darrer informe ha detectat en algunes cadenes de distribució que la totalitat de pomes que ofereixen als seus lineals són d'origen estatal com passa a Bonpreu, Plusfresc, Esclat i Eroski. Per contra, totes les pomes observades a Supercor són d'importació, a El Corte Inglés, ho són un 72% del total, i a Hipercor, un 69%.

En el cas de la pera, les dades es mantenen similars a les del 2015, amb un 80% de presència de pera estatal als lineals dels supermercats espanyols. Bonpreu, Bon Àrea, Esclat, Plusfresc, Supercor, Eroski, El Corte Inglés, Dia i Simply tenien als seus lineals la totalitat de peres estatals, segons el darrer informe elaborat per Afrucat aquest abril.

D'altra banda, des de Fepex han qualificat l'actual campanya de comercialització de "lenta i pesada, amb poca demanda i amb preus estables des de principis d'any que, en el cas de la poma, no cobreixen les despeses". Quant a la pera, tot i que la situació "és millor però no es pot parlar que sigui bona ja que els preus paguen els costos sense deixar amb prou feines beneficis", segons han dit des de Fepex.

tracking