SEGRE

FRUITA AJUTS

El Govern aprova deu milions per a l'arrancada de fruiters

Dins del pla per pal·liar la crisi de preus en la fruita de pinyol || Treurà del mercat un total de 80.000 tones

Imatge del Consell Executiu celebrat ahir.

Imatge del Consell Executiu celebrat ahir.JORDI BEDMAR / PRESIDENCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat invertirà íntegrament deu milions d’euros per atendre la convocatòria d’ajudes per a a l’arrancada de presseguers, nectarins i paraguaians realitzada des del passat 1 de juliol del 2018 i prevista fins al 15 de maig del 2020. Aquest any es destinaran 4,5 milions; l’any 2020, 3,5 milions d’euros, i els dos milions restants, el 2021, segons va informar ahir el Govern després de la celebració del Consell Executiu. L’import autoritzat servirà per assumir l’anunciat pla d’arrancades de fruita de pinyol 2019-2020, que pretén treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina.

L’objectiu és contribuir a l’eliminació de varietats obsoletes i afavorir la viabilitat futura de les explotacions, i es preveu que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que es va deixar d’exportar arran del veto rus del 2014.

Aquesta és una de les mesures que es van acordar entre la conselleria d’Agricultura i el sector amb l’objectiu de superar les dificultats econòmiques, com a conseqüència dels baixos preus que percep el productor, especialment en fruita de pinyol.

La justícia europea obliga Catalunya a tornar ajudes El Tribunal General de la Unió Europea va donar ahir la raó a la Comissió Europea i va rebutjar un recurs d’Espanya per evitar la devolució d’ajuts europeus agrícoles que Brussel·les va reclamar el 2016 al considerar que es van concedir de forma irregular a Catalunya, Andalusia i Castella i Lleó. El Tribunal General de la Unió ha rebutjat mitjançant sentència el recurs d’anul·lació d’Espanya, la quantitat total del qual ascendeix a més 13,7 milions d’euros. En el cas de Catalunya, Brussel·les va reclamar la devolució de 8,7 milions per despeses no subvencionables per a inversions en maquinària per part de l’associació catalana de productors Fruits Secs Catalans entre el 2009 i el 2012. La sentència es pot recórrer en el termini de dos mesos.

tracking