SEGRE

CAMPANYA MESURES

Agricultura aprova retirar fins a 30.000 t de fruita de pinyol a suc

Pla finançat dins dels programes operatius de les organitzacions de productors || Resposta a un pèssim inici de campanya a Múrcia i a Andalusia

Imatge de retirada de fruita de pinyol a beneficència el setembre del 2017.

Imatge de retirada de fruita de pinyol a beneficència el setembre del 2017.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura ha autoritzat la retirada de fins a 30.000 tones de préssecs, nectarines, préssecs plans i platerina per transformar-les en sucs, per contribuir a l’equilibri entre oferta i demanda després d’un complicat inici de la campanya 2019 a Múrcia, i serà finançada com a part dels programes operatius de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses.

Els imports de l’ajuda a les organitzacions de productors per al finançament d’aquestes retirades poden superar els 14,3 milions d’euros.

Les organitzacions de productors podran presentar les seues sol·licituds davant de les autoritats competents de les comunitats autònomes a partir del dia 10 de juny.

El director d’Afrucat, Manel Simon, es va mostrar satisfet per la decisió del ministeri, que va recordar que havien sol·licitat, a través de Fepex, fa ja tres setmanes.

Va recordar que la seua petició es basava en el que va qualificar de pèssim inici de la campanya de fruita de pinyol primerenca de la zona de Múrcia, especialment, i també d’Andalusia. Va explicar que, d’una banda, es va arrancar amb una qualitat inferior a l’actual i amb gran quantitat de calibres petits, tot plegat acompanyat d’una meteorologia adversa, que va castigar la demanda.

En aquest context, va dir que mentre que altres anys la fruita de Múrcia sortia de central a preus de dos euros el quilo, aquest any hi ha hagut partides que no arribaven ni a l’euro.

Amb tot, també va apuntar que la situació de mercat ha canviat, i que ara la fruita que està sortint al mercat és de més calibre i d’una major qualitat, amb uns nivells superiors de sucres, al mateix temps que la demanda ha canviat, en un context d’elevades temperatures en el marc general d’Europa.

Incloent-hi el préssec, la nectarina i la pavia, l’espècie conreada per a indústria, la collita en el conjunt de l’Estat espanyol arribarà aquest any a 1.604.360 tones, un 10 per cent més que l’any passat, de les quals 520.980 corresponen a Catalunya i un 90 per cent al conjunt de Lleida.

La previsió de collita a Lleida arribarà a les 496.090 tonesAfrucat estima que la producció de fruita de pinyol a la província de Lleida per a aquesta campanya pot arribar a les 486.090 tones, la qual cosa representa un 28,5 per cent superior a l’any passat (378.380 tones) però un 5,9 per cent per sota de l’any 2017.

tracking