SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

El sector porcí apressa Torra a aplicar mesures preventives contra la pesta

Des d’un reforç en el control de les fronteres a la millora de la neteja del transport d’animals || Reclama pressupost i més control de la fauna salvatge

El president Torra i la consellera Jordà van presidir la cimera convocada ahir a Barcelona.

El president Torra i la consellera Jordà van presidir la cimera convocada ahir a Barcelona.JORDI BEDMAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí va demanar ahir al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la Peste Porcina Africana (PPA). Els sindicats agraris com JARC i UP van reclamar al president Quim Torra els recursos econòmics i humans per implementar les actuacions de prevenció posades en marxa conjuntament amb el departament d’Agricultura. En aquest sentit, van alertar que l’aparició d’un cas de PPA a Catalunya suposaria haver d’aturar el 95 per cent de les exportacions, valorades en prop de 2.517 milions d’euros anuals.

Les organitzacions sectorials van presentar un conjunt de mesures que consideren essencials per protegir una producció que en termes econòmics suposa el 58,65 per cent de la producció ramadera, i el 38,7 per cent de l’agrària. Així mateix, es va voler posar en relleu que la indústria càrnia catalana dóna feina a 33.816 persones, de les quals una gran part es dediquen al sector porcí.

El sector veu necessària una partida extraordinària per fer front a la Pesta Porcina Africana

JARC va incidir a demanar que la Comissió Interdepartamental que s’ocupa de la prevenció de la PPA a Catalunya estigui més coordinada, sigui eficaç i operativa. Així mateix, també va reclamar establir una estratègia estatal de gran abast amb la participació de les comunitats autònomes amb més pes en la producció porcina.

També el reforç del control fronterer de benestar animal, realitzant-lo a un quilòmetre de la frontera, i reportant els resultats setmanalment al sector perquè pugui avaluar-ne l’eficàcia. A més, evitar l’entrada d’aliments derivats del porc provinents de països amb casos de pesta porcina, no només a través dels aeroports, sinó també de ports i carreteres.

Per la seua banda, també volen extremar les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes i aplicar criteris homogenis per a tothom, així com augmentar el control de les entrades d’animals, sobretot procedents de tercers països, així com de les explotacions de destinació.

De la mateixa manera, s’aposta per la millora de la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d’animals a la sortida dels escorxadors, ja que poden actuar com un agent important de difusió al moure’s per les granges de tot Catalunya i establir mesures de control efectives de la fauna salvatge, atès que són agents transmissors de la malaltia d’alt risc.

tracking