SEGRE

RAMADERIA MERCATS

Primera rebaixa de preus del porcí de l'any, que avui cotitza un 30% més que el 2018

La força de les exportacions a la Xina apuntala els resultats de les produccions || El balanç per als escorxadors depèn en gran manera d’estar acreditats o no per vendre al mercat asiàtic

Imatge d’una explotació de porcí en una població del Segrià.

Imatge d’una explotació de porcí en una població del Segrià.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector porcí ha registrat aquesta setmana la primera rebaixa de cotitzacions en el que va d’any. Un canvi de signe que en principi no ha de preocupar els productors, que estan gaudint d’un tauler de preus orientatius de Mercolleida, que se situa en 29,71% per sobre a l’establerta en les mateixes dates de l’any passat. Aquesta setmana, la junta de preus ha situat la valoració del porc de Lleida en 1,458 euros per quilo viu davant els 1,465 que cotitzava invariable en les últimes vuit setmanes.

A l’hora d’explicar aquesta situació del mercat cal mirar el sector exportador i la demanda que arriba de països amb problemes a les seues cabanyes per la pesta porcina africana. En especial la Xina, el gegant asiàtic líder en producció porcina i que ara necessita més les compres en altres països per proveir el seu mercat d’aquesta matèria. Aquesta demanda juga a favor dels productors, amb Lleida al capdavant, ja que es manté com a líder no només a Catalunya sinó a tot l’Estat.

A l’hora d’analitzar la situació de la indústria, s’aprecien dos realitats ben diferents. Fonts del sector expliquen que aquelles que tenen acreditació per exportar a la Xina estan defensant els seus resultats. Però les companyies que han de confiar la seua evolució només en el mercat interior, en el qual s’inclou el comunitari, estan veient com es pressionen els seus balanços amb l’increment de cotitzacions en comparació amb les de l’any passat.

Si l’anàlisi es trasllada a la indústria càrnia transformadora, els problemes poden arribar a multiplicar-se. De fet, la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic) ha sol·licitat fa tot just un mes a Interporc, la interprofessional del porcí de capa blanca, que adopti “mesures urgents” a favor de la indústria espanyola d’elaboració de productes carnis transformats, afectada negativament per la pujada del preu de les carns de porcí, pel descens del consum d’aquest tipus de productes i pel lleu augment de les exportacions que ha registrat durant el primer semestre del 2019.

Segons els analistes, aquest escenari conjuntural de forta demanda i alts preus produït per la PPA a la Xina es podria allargar tres anys o més.

Casademont creixerà enguany un 38% i facturarà 40 milions d’euros El fabricant d’embotits Casademont creixerà fins a un 38% aquest 2019 i preveu tancar l’exercici facturant més de 40 milions d’euros. Ho farà sota el paraigua del grup aragonès Costa, que fa dos anys va adquirir la firma gironina després que entrés en concurs de creditors. L’any passat, la companyia va invertir cinc milions a la planta per posar-la al dia, i entre aquest any i el que ve incrementarà aquesta quantitat en 2,5 milions més (sobretot, amb nova maquinària). Vol apostar ara per la producció de fuets i pernils i aquest octubre, precisament, ja ho té tot a punt per rellançar el seu producte estrella, un fuet d’alta gamma. Casademont ja ha superat la incertesa en què es va veure sumida quan va fer suspensió de pagaments i, de fet, aquest 2019 la plantilla creixerà amb setanta nous treballadors.

tracking