SEGRE

EMPRESES SECTOR FARRATGER

Farratge del Pla a tot el món

Aldahra Fagavi, amb seu a Fondarella, produeix i comercialitza més d’una tercera part de tot el farratge produït en el conjunt de l’Estat, 550.000 tones || El 2011 va adquirir el 80% del capital del Grup Gaset i ha donat un impuls a la firma consolidant-la com a referent estatal

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.J. GÒMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’Urgell, concretament Fondarella, és la base d’operacions d’un gegant de la indústria farratgera europea, Aldahra Europe, amb una capacitat de producció a Catalunya i Aragó de 240.000 tones de farratge a l’any, a la qual se sumen 310.000 tones/any que es comercialitzen de la resta de l’Estat i les 400.000 tn/any que es gestionen des de la seu de Nàpols, a Itàlia. Així, si a Espanya s’estima una producció anual de farratges d’1,5 milions de tones, aquest grup lleidatà produeix i comercialitza el 34% del total estatal gràcies a les plantes adquirides a finals del 2007 a Bujaraloz (Desagro & Soyn), Linyola (el 2009, Farpla & Alfapla) i principalment a l’operació forjada el 2011 al comprar el 80% del capital del Grup Gaset, líder ja llavors del mercat de l’alfals gràcies a les seues instal·lacions en diverses poblacions del Pla i les Canàries (Catalana de Farratges, Torinda, Fagavi, Fagavi Canarias i Soluciones Agrícolas Torregrossa). La creació d’Aldahra Fagavi, integrada en el hòlding multinacional Aldahra Agriculture Company, amb seu a Abu Dhabi (Emirats Àrabs), va donar un impuls a la firma creada el 1963 al Pla d’Urgell, que va passar de centrar les vendes al mercat nacional a exportar, en l’actualitat, el 98% de la producció (també el farratge comprat a tercers) a 34 països. Es destaca el 50% del volum de facturació als Emirats Àrabs i la resta a mercats com la Xina, el Japó, l’Aràbia Saudita, el nord de l’Àfrica, el golf Pèrsic, Portugal, França i, fins i tot, l’Iran. Amb una plantilla actual de 115 trabajadors directes i 280 d’indirectes, Aldahra Fagavi deshidrata a les seues plantes d’assecatge la producció pròpia i arrendada de 9.000 hectàrees d’alfals i panís.

Segons el màxim responsable d’Operacions d’Aldahra Fagavi, Abdolghani Ezzitouni, la meitat de les hectàrees conreades són pròpies i l’altra meitat tenen un contracte d’arrendament amb el pagès, a qui garanteixen no només el preu de la seua producció, sinó que assessoren en el cultiu de les varietats, el seu maneig i, fins i tot, faciliten la recol·lecció amb 25 equips que treballen directament als camps per al sembrat o el tall del producte.

Aldahra Fagavi exporta als Emirats Àrabs, la Xina, el Japó, Corea, Portugal, nord de l’Àfrica o l’Iran

Ezzitouni, acompanyat del vicepresident d’Aldahra Fagavi, Josep Maria Gaset, i del responsable d’Exportacions, Jordi Gaset, afirma que amb aquesta fórmula “garantim la producció, la qualitat, la traçabilitat i el preu”, una formula que, asseguren, “volem ampliar, perquè és una garantia per al pagès i una seguretat de qualitat, traçabilitat i sanitat per a nosaltres”.

El grup, a més, després de quatre anys d’investigació, ha reforçat ja al mercat un nou producte, el panís ensitjat, que no és sinó que la planta sencera de panís, amb panotxa, dessecada i triturada i que gràcies al seu contingut en proteïna vegetal complementa perfectament l’alfals tradicional o granulat. “Vam ser els pioners”, explica Ezzitouni.

L’assecatge de les diferents varietats de farratge es fa en turbines de gas o biomassa “després d’una important inversió mediambiental”, expliquen J. M. Gaset i Ezzitouni, capaços de dessecar al punt òptim d’humitat 34.000 quilos/hora. A més, el centre logístic de Vilasana permet tenir emmagatzemades 27.000 tones (19.000 tones en paques), llestes per carregar quan sigui necessari i transportar als ports de Tarragona i Barcelona per a la seua comercialització.

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.J. GÒMEZ

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.

Josep Maria Gaset, Abdolghani Ezzitouni i Jordi Gaset, davant de les instal·lacions de Vila-sana.J. GÒMEZ

tracking