SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Arranca la collita de pink lady amb la previsió d'una gran producció

Fruilar, única amb dret de comercialització de Lleida, espera arribar a les 6.000 tones aquest any || Confia que el preu d’aquesta poma superi el del 2018

Els productors de Lleida han iniciat aquesta setmana la collita de la poma pink lady.

Els productors de Lleida han iniciat aquesta setmana la collita de la poma pink lady.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de la varietat protegida de poma pink lady de Lleida han iniciat aquesta setmana la recol·lecció, que s’espera que en aquesta campanya aconsegueixi un rècord respecte al volum de producció, amb unes 6.000 tones, i una bona qualitat. Està previst que la collita finalitzi, en principi, el pròxim 30 de novembre. El gerent de la SAT Fruilar, Joan Serentill, va explicar que els recents xàfecs i posteriors riuades no han afectat en la qualitat de la producció i sí, potser, en un lleu retard de l’inici de l’inici de la collita i localitzat a la zona de Mollerussa i de Torregrossa. La varietat de poma tardana pink lady necessita exposar-se a una diferència tèrmica entre el dia i la nit, això és, baixes temperatures a la nit, entre cinc o sis graus (i fins i tot menys) i durant el dia que se superin els 20 o 25 graus perquè el fruit adquireixi el seu color roig característic.

Pel que fa a preus, i tenint en compte la caiguda de producció a nivell europeu de pink lady, Serentill espera que les primeres cotitzacions superin en uns cinc cèntims d’euro per quilo les que es van marcar l’any passat, que rondaven entre els 1,30 euros i els 1,80 euros per quilo, segons calibres i mercat.

Per produir aquesta poma és necessari comptar amb autorització i abonar ‘royalties’ propis

SAT Fruilar té els drets de comercialització de la poma pink lady a la província de Lleida i juntament amb Girona, són les úniques zones on es produeix a l’Estat. Fruilar compta amb una trentena de productors, 25 famílies sòcies i cinc més d’exteriors però que treballen per a l’empresa.

Per poder plantar aquesta varietat és necessari comptar amb una autorització i els pertinents royalties, ja que es tracta d’una varietat que es conrea sota el que es coneix col·loquialment com a club. Aquest fet suposa que controla la producció i qualitat a l’hora de la comercialització.

La poma pink lady té un equilibri d’acidesa i dolçor i conserva durant llarg temps les seues característiques.

Aquesta varietat, que és resultat de l’encreuament entre la golden delicious i la lady williams, se situa com a poma especialment apreciada a Europa, on s’han comercialitzat 170.000 tones a l’última campanya, malgrat les condicions meteorològiques adverses a nivell continental.

La majoria de la poma recollida a l’Estat es destina al mercat estatal, i un petit percentatge es dedica a l’exportació a països com el Regne Unit, Israel i el golf Pèrsic.

tracking