SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

La indústria càrnia calcula que els elevats preus del porc li costaran 1.200 milions

Demana mesures a la Unió Europea, com ajuts per importar alguns especejaments de països tercers amb acords aranzelaris || A més que activi suports a l’exportació a mercats extracomunitaris

Imatge d’un escorxador amb els animals acabats de sacrificar.

Imatge d’un escorxador amb els animals acabats de sacrificar.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alts preus als quals està arribant el porc als mercats, a causa de l’increment de la demanda de la Xina pels problemes que té de pesta porcina africana, s’han convertit en una moneda amb dos cares molt diferents. Per als productors d’animals suposa un important increment dels marges. Però per a la indústria d’elaborats carnis representa treballar amb uns costos de producció disparats que no poden repercutir directament als seus clients. La Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic) ha calculat que l’increment dels costos de la matèria primera representarà un sobrecost per a les empreses d’uns 1.200 milions d’euros.

Però aquest és un càlcul conservador, segons explica el secretari general d’aquesta patronal, Josep Collado, ja que s’ha realitzat tenint en compte un increment de les cotitzacions del porc viu a Mercolleida al llarg d’aquest any d’un 30 per cent, afirma. Però destaca que talls molt utilitzats per la indústria s’han encarit molt més. Assenyala que l’esquena o espatlla s’ha encarit un 60 per cent, la cansalada ho ha fet en un 40 per cent i productes grassos han arribat a revaloritzar-se un 80 per cent.

Repercutir l’increment de costos podria enfonsar el consum i per això aposten per exportar més

En aquest context, les empreses urgeixen mesures i, com ha avançat SEGRE aquesta setmana, vol coordinar-se amb patronals d’altres països com França i Itàlia perquè es prenguin mesures urgents, però també a mitjà i llarg termini. Es tracta de buscar vies d’alleujament per a la indústria però sense perjudicar els ramaders, remarca en aquest sentit Collado. Entre aquestes, aposten per analitzar la possibilitat d’utilitzar contingents d’entrades de productes a aranzels zero o molt baixos aprofitant acords UE-països tercers, com poden ser Xile, el Canadà o Mercosur.

Es tractaria de comprar en aquests països cansalades o espatlles, no llom, filet ni canals, indica la Fecic. Aquesta via hauria de permetre una rebaixa de preus en aquestes compres d’un 15 o 20 per cent. Però també aspira a analitzar la possibilitat, en el marc de la Política Agrària Comuna, d’establir les anomenades restitucions a l’exportació per a productes carnis elaborats en determinats mercats.

Aquest és un instrument que ja s’ha utilitzat en el passat al sector agroalimentari i que necessitaria, en principi, el vistiplau de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) però que podria representar una possibilitat d’incrementar els instruments del sector davant d’una situació de costos disparats.

L’obertura de mercats fora de la Unió Europea requereix negociacions amb els països objectiu i l’establiment de protocols d’exportació. Una vegada acordats, l’entrada als nous mercats no és tasca fàcil i tan important o més com la seua obertura és la consolidació, poder considerar-los com a clients estables.

Totes aquestes propostes seran analitzades la setmana que ve per part de la Fecic amb les indústries associades a la patronal.

Buscar nous clients internacionals, al punt de mira

La patronal de les indústries càrnies Fecic aposta per prendre mesures també a llarg termini davant dels problemes que els està generant la gran demanda de porcí de la Xina i els elevats preus, que calcula que es poden mantenir fins al 2024 o 2025. Josep Collado, secretari de la Fecic, defensa la necessitat d’analitzar i treballar, diu, en l’obertura de nous mercats internacionals. “S’han de crear i consolidar i això necessita un treball intens”, remarca.

tracking